Какво можем да хапнем на Църногорския събор – СНИМКИ

Разнообразни са мезетата за гостите на петото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”, предаде репортер на Zapadno.com.

На манастирските поляни край манастира над брезнишкото село Гигинци днес и утре се провежда концертната програма на петото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. В две редици са подредени местата, от които могат да се закупят кебапчета, кюфтета, печени прасета, шишчета и други мезета. Към месата се предлагат салати и пържени картофи. Традиционните за българската трапеза кебапче и кюфте вървят по 2 лева и 50 стотинки за брой. Другите мезета са от 3 – 4 лева нагоре.

Освен потни мезета със свои щандове са семейната ферма на Бети Юлиянова от трънското село Глоговица, палачинки от най-усмихнатото семейство от брезнишкото село Бегуновци, казанлъшки понички, сладолед и напитки. На алеята на занаятите пък се предлагат козуначени коминчета, въртяно кафе, варено на пясък и други продукти от семейната пекарна “Калина” в брезнишкото село Ноевци.

Храни се предлагат и покрай пътя между поляните и Църногорския манастир “Свети Безсребреници Козма и Дамян”.

Официалното откриване на Църногорския събор стартира малко след 12:00 часа с литийно шествие от манастира към сцената, съпроводено с жива музика. На сцената бе извършен водосвет и дадена думата на част от официалните гости. Сред тях освен в момента назначени или избрани от народа политици бяха и бившите областни управители на област Перник Емил Костадинов и Кирил Стоев. Днес ще се проведе 11-часова програма на сцената край манастира. Прочетете още по темата в публикацията: Над 10-часова програма на Църногорския събор “В сърцето на Граово” в първия ден на концертната програма.

Организатори на Църногорския събор “В сърцето на Граово” са Църногорския манастир “Свети Безсребреници Козма и Дамян”, неправителствената организация “Краищенско светогорие”, КРИБ-Перник, под патронажа на областния управител на област Перник и с участието на Сдружението на работодателите, кметовете на общините в област Перник, общественици, с подкрепата на Министерство на земеделието и храните, “Обединени български животновъди” и Българската православна църква. Генерални спонсори са„ Асарел-Инвестмънт“ ЕАД и ОЗК-Общинска застрахователна компания – град Перник.

Съборът се провежда с благословията на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит и под патронажа на областния управител на област Перник. Домакин на празника на вярата и народните традиции е игуменът на светата обител архимандрит Никанор.

Разгледайте снимки от откриването на Църногорския събор “В сърцето на Граово” и голяма част от местата за хапване:

Виж също...

Loading...