Министърът на земеделието и храните запали свещ в Църногорския манастир и обяви, че 89 храма ще бъдат обновени по проекти

178 храма са подпомогнати по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 година. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който откри петия Църногорски събор „В сърцето на Граово“. Събитието се провежда край Църногорския манастир над брезнишкото село Гигинци със съдействието на Министерство на земеделието и храните и „Обединени български животновъди“. Министър Вътев посочи, че по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 средства ще получат 89 храма, като проектите са в процес на изпълнение, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните.

Министърът на земеделието подчерта, че по Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони отново са предвидени средства, които ще бъдат насочени към запазването на духовния и културния живот в малките населени места.

Той разгледа всички изпълнени проекти на Църногорския манастир “Свети Безсребреници Козма и Дамян” и отбеляза, че финансирането за манастира по Програмата за развитие на селските райони е над 7 милиона лева по проекти за реконструкция на старо манастирско крило, за собственото земеделското стопанство, както и за реконструкция на пътя до манастира, а в момента се изпълнява проект за над 586 хиляди лева за реставрация на художествените елементи в църквата и ремонт на  манастирската сграда за поклонници.

„Културно-духовното развитие е фактор за подобряване на качеството на живота в селските райони, намаляване на миграцията на хора, опазване на културното наследство и традиции в тези райони“, заяви министър Вътев. Заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев също присъства на откриването на събора.

Днес и утре ще се проведе концертната програма и други интересни събития по време на петото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. Прочетете още по темата за интересните факти в публикацията: Още интересни факти за петото издание на Църногорския събор или какво може да видите на манастирските поляни. Очаквайте на страниците на Zapadno.com подробности за двудневната концертна програма.

Организатори на Църногорския събор “В сърцето на Граово” са Църногорския манастир “Свети Безсребреници Козма и Дамян”, неправителствената организация “Краищенско светогорие”, КРИБ-Перник, под патронажа на областния управител на област Перник и с участието на Сдружението на работодателите, кметовете на общините в област Перник, общественици, с подкрепата на Министерство на земеделието и храните, “Обединени български животновъди” и Българската православна църква. Генерални спонсори са„ Асарел-Инвестмънт“ ЕАД и ОЗК-Общинска застрахователна компания – град Перник.

Съборът се провежда с благословията на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит и под патронажа на областния управител на област Перник. Домакин на празника на вярата и народните традиции е игуменът на светата обител архимандрит Никанор.

Разгледайте снимки от посещението на земеделския министър в Църногорския манастир:

Снимки: Министерство на земеделието и храните – пресцентър

Виж също...

Loading...