На сцената на Църногорския събор поканиха трима областни управители на област Перник

Над дузина официални гости бяха поканени за откриването на петото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”, което се провежда днес и утре на поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци, предаде репортер на Zapadno.com.

Официалното откриване на Църногорския събор стартира малко след 12:00 часа с литийно шествие от манастира към сцената, съпроводено с жива музика. На сцената беше извършен водосвет, след което дадено началото на церемонията по откриването на фолклорната програма. Официални гости на откриването на събитието бяха: извънредният и пълномощен посланик на Република Сърбия в България Негово Превъзходителство доцент доктор Желко Йович, заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев, народните представители Христина Георгиева и Георг Георгиев, бившите областни управители на област Перник Кирил Стоев и Емил Костадинов, както и настоящият губернатор на Пернишкия регион Людмил Веселинов, председателят на КРИБ-Перник Георги Милев, председателят на Управителния съвет на неправителствената организация “Краищенско светогорие” Весела Барбукова, заместник-кметът на община Брезник Иван Бъчваров, заместник-кметът на община Перник Стефан Кръстев, кметът на община Земен Димитър Сотиров, председателят на Управителния съвет на сдружението “Обединени български животновъди” Бойко Синапов и Петър Първанов.

Думата за откриване на Църногорския събор беше дадена на областния управител на област Перник Людмил Веселинов. “Драги гости, намираме се на едно сакрално място в сърцето на Граово. Нека заедно отпразнуваме поредното издание на този фолклорен събор. Нека дадем нашата обич към традицията, към фолклора. Благодарение на всички вас вкарахме граовското хоро в представителната листа за нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Благодарение на вашите усилия, нашето граовско хора попадна в тази съкровищница на България, а и не само на България. Така че с този знак ви приветствам и давам на добър час на поредното издание на събора”, каза Людмил Веселинов. Приветствие отправи и редседателят на Управителния съвет на сдружението “Обединени български животновъди” Бойко Синапов.

Организатори на Църногорския събор “В сърцето на Граово” са Църногорския манастир “Свети Безсребреници Козма и Дамян”, неправителствената организация “Краищенско светогорие”, КРИБ-Перник, под патронажа на областния управител на област Перник и с участието на Сдружението на работодателите, кметовете на общините в област Перник, общественици, с подкрепата на Министерство на земеделието и храните, “Обединени български животновъди” и Българската православна църква. Генерални спонсори са„ Асарел-Инвестмънт“ ЕАД и ОЗК-Общинска застрахователна компания – град Перник.

Съборът се провежда с благословията на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит и под патронажа на областния управител на област Перник. Домакин на празника на вярата и народните традиции е игуменът на светата обител архимандрит Никанор.

Виж също...

Loading...