Рожден ден на Църногорския събор: Иванка Василева чества 60-годишнина с близо 400 танцьори и певци

Рожденият ден на главния експерт по култура и духовно развитие в Община Перник Иванка Василева съвпадна с втория концертен ден на петото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”, който се провежда днес на поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци, предаде репортер на Zapadno.com.

За много от културните и просветни дейци, общественици и жители на област Перник Иванка Василева се припознава като всеотдайна и сърцата в работата си личност. Днес, на 9 юли, тя навършва 60 години. Празничният ден главният експерт в Община Перник чества на работа, като водещ на фолклорната програма на Църногорския събор.

Навършените години не са и достатъчни на рожденичката, която кипи от позитивна енергия и хъс да прави околният свят по-добър. Това, че днес е на работа, е съдба за Иванка Василева, но и желание. Тя е могла да празнува рождения ден със своите деца в Париж или Берлин, но е избрала да води програмата на събора край манастира “Свети Безсребреници Козма и Дамян”. “Аз съм се родила в неделя, на 9 юли, когато в моя край е бил най-големият събор. В Сатовча се правеше един голям събор на родовете. Ами сигурно съм белязана с такъв кръст. Днес съм на Църногорския събор. Една неперничанка, на събора в сърцето на Граово. Много обичам да работя. За мен това е удоволствие. Радвам се, че съм тук”, сподели за Zapadno.com Иванка Василева.

Главният експерт по култура и духовно развитие в Община Перник Иванка Василева знае, че никой няма да и бъде сърдит за избора да е част от Църногорския събор на рождения си ден. “Празникът е, когато се чувстваш по този начин. За мен днес е голям празник. 400 човека пеят и танцуват за мен. Благодаря им от сърце. Аз съм докоснат от Бога. Писах сутринта, че 60 години не ми стигат. Искам още време, колкото Бог е отредил. Да имам време да обичам най-вече децата си, да обичам семейството си, да обичам рода си, които ми дават сили. Да обичам хората около мен, приятелите си, работата си и най-вече да имам наистина много време да обичам и да живея”, каза още Иванка Василева. След края на програмата тя ще чества празника си в семейна обстановка.

Информационният сайт Zapadno.com пожелава на Иванка Василева да има нестихващо здраве и много енергия, за да продължава с раздаването в семейството и работата.

Днес е вторият ден на концертната програма на петото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На сцената ще се изявят близо 400 участници от областите Кюстендил, София, Благоевград, Видин, Монтана и Перник. Прочетете още по темата в публикацията: 6-часова програма на Църногорския събор “В сърцето на Граово” във втория ден на концертната програма.

Организатори на Църногорския събор “В сърцето на Граово” са Църногорския манастир “Свети Безсребреници Козма и Дамян”, неправителствената организация “Краищенско светогорие”, КРИБ-Перник, под патронажа на областния управител на област Перник и с участието на Сдружението на работодателите, кметовете на общините в област Перник, общественици, с подкрепата на Министерство на земеделието и храните, “Обединени български животновъди” и Българската православна църква. Генерални спонсори са„ Асарел-Инвестмънт“ ЕАД и ОЗК-Общинска застрахователна компания – град Перник.

Съборът се провежда с благословията на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит и под патронажа на областния управител на област Перник. Домакин на празника на вярата и народните традиции е игуменът на светата обител архимандрит Никанор.

Виж също...

Loading...