Деца на Църногорския събор получиха сертификати за хайдушки игри, които войвода от Северозапада предаде

Хайдушкият кът на петото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”, което се проведе през почивните дни на поляните над брезнишкото село Гигинци, запали искрата на патриотизма в подрастващи, предаде репортер на Zapadno.com.

На хайдушкия кът гостите бяха посрещани от Ивайло Иванов от патриотичен клуб „Бдиници“ – Видин, който за втори път участва в Църногорския събор. Първото му участие било преди пандемията от коронавируса. Той е и член на Северозападна задруга на майсторите на стари занаяти – Враца. Живее в град Брегово, Видинско. Работи като граничар от 29 години, а от 10 години колекционира старинни оръжия, които излага по фестивали и празници в хайдушкия кът. “Смятам, че едно общество, което не познава историята си, не я препредава, не се гордее с нея и не заслужава бъдеще. Това е нашата цел. Това ми е хоби. Така във времето ми се роди идея да създам хайдушки кът. Разбира се не с комерсиална цел. Правя го от сърце и душа”, сподели Ивайло Иванов.

Той предава историята на България и нейните герои в миналото и чрез уроци, които води. За тях си помага с литература, която събира. Децата учи на забравените хайдушки игри, които са били “агресивни”. За Ивайло Иванов е важно да се познават родословните корени. Патриотът често провокира подрастващите, които посещават хайдушкия кът, с въпроси, свързани с техните родословни корени. “Вчера под формата на майтап, без да казвам моето мнение, исках да видя децата дали знаят имената на прабабите си. Оказа се, че поне едно 60 % не знаят за какво става въпрос. “Ама тя е починала”. Няма значение, че е починала. Това нещо се забравя – бащиното огнище. Не само да гледаме сериали. Родителите да седнат – елате да видите какви снимки намерихме на вашата прабаба, да разкажат кой е построил къщата, как се живяли. Защото те знаят. С младите лесно се къса нишката. Това ми е желанието. Отново българското да се събуди. Както на мен са ми разказвали”, разказа Ивайло Иванов. Неговият прадядо е бил ветеран от Първата световна война, който приживе бил повишен от Министерство на отбраната в звание.

Децата, които на Църногорския събор са научили повече за хайдушките игри от къта на Ивайло Иванов, получиха сертификати и подаръци – флагове с българския трибрагреник. “Не свършвам с това. Продължаваме да говорим за нашите войводи. Питам ги: Стреляли ли сте с пушка? Тук има един проект, който приключи и беше за 10 пушки, които не се водят на отчет. Те не са патронни пушки, стрелят с халустни патрончета. Всяко едно детенце да гръмне по едно патронче и те съответно се радват. За да продължим още изненадата, подарявам им патрончето. Спомням си като дете, тичахме след ловджиите да ни дадат празен патрон и да миришем изгорелия барут. Така се запали искрицата в тях. Едно чисто душевно приятелство се заформя. Това ми е идеята с идването тук”, каза още Ивайло Иванов.

Виж също...

Loading...