Какво е мнението на гости на Църногорския събор за организацията и програмата – АНКЕТА

Като положително може да се определи мнението на гости от различни краища на България, посетили петото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”, което се проведе на поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци. Поне това стана ясно от анкета, която репортер на Zapadno.com и пернишкия телевизионен канал “Струма” направиха по време на събитието.

Петото издание на Църногорския събор завърши и ще остане в историята с изявата на над 860 участника – любители и професионалисти в областта на фолклора. На събор имаше и интересни моменти, за които можете да прочетете в публикациите: На сцената на Църногорския събор поканиха трима областни управители на област ПерникНай-красивата митничарка се включи в Църногорския събор и замени униформата с народна носия – СНИМКИ и Рожден ден на Църногорския събор: Иванка Василева чества 60-годишнина с близо 400 танцьори и певци.

Но добра ли беше организацията, какви бяха впечатленията на гостите, за които се организира този събор над Гигинци. С тези и други въпрос в тази насока репортерите на Zapadno.com и канал “Струма” спряха малка част от посетителите.

Възрастен мъж от Радомир, който догодина би се върнал отново на Църногорския събор:

“За първи път посещаваме събора. Идвали сме много пъти на манастир, но на този събор за първи път. Всичко е хубаво. Програмата е много хубава – танцовите състави, певиците.”

Жена от Кюстендил:

“За първи път сме на това събитие. Ние сме от Кюстендил. Хареса ни много. Много добра организация и интересно. Всичко е на ниво. Мисля, че всичко е достатъчно и направено, както трябва.”

Мъж от Троян, но живеещ в село Червен брег, община Дупница:

“Аз бях и вчера тук. Хубави са впечатленията. Идват участници. Просто спонсорите според мен са силни. Аз ходя на много събори. Сега ще отивам на Рожен, да вдигаме флага. Тоя събор е от 5 години тук, но ми допада.”

Мъж от София, който е спазил дрескод “шевица”:

“Всяка година живот и здраве идвам тука. Между другото аз идвам за трети или четвърти път. Друг път повече хора има, защото мога предвид това обстоятелство, да преценя. Абе хубаво е. Някак си се събират хората. Прави ми впечатление, че е добра организацията. На всяка маса има торба за отпадъците. Не да се хвърля. Има и полицейско присъствие, което е много хубаво. Първата година нямаше и като се изпонапиха 5 – 6 човека и разбиха празника на хиляди хора. А сега като седят само, всеки си консумира, хапва, весели се… Много хубави състави. Аз съм по баща от Дупнишкия край. Имаше танцов състав от Дупница и се зарадвах много. Нямам никакви препоръки към организаторите. Не зная, не е моя работа. Търговската част тука. Разбрах, че са много големи наемите. Но това други хора ще кажат. Тръгвам си с положителни впечатления, отлични даже.”

Младо момиче от Карлово:

“Беше супер. Сега хапнахме и сега отиваме в манастира. За първа година идвам на Църногорския събор. Хареса ми това, че имаше хора. Всички са дошли да си хапнат, да си пийнат, да се видят. Всичко си беше наред.”

Сред посетителите имаше и такива, които останаха малко или много с неприятни впечатления. Такива например бяха някои семейства с малки деца, дошли на Църногорския събор. Пред репортер на Zapadno.com те се оплакаха от неудобната и стръмна пътека от паркинга за гости до манастирските поляни. Теренът беше труден за колички с майки с малки деца и възмущението на такива семейства дойде, че не са допускани от полицаите на обособения временен пропускателен пункт (до стопанството с биволи на манастира) към поляните, където се провежда събитието.

Както и при предишни издания на Църногорския събор полицаите пропускат единствено организатори, официални гости, медии и участници след импровизираното КПП. Причината е, че мястото за паркиране е малко и осигуряване безопасност на преминаващите пешеходци по пътя между поляните и манастира, където се разполагат и търговци. Оказа се, че служителите на реда правят индивидуални изключения за превозвани трудноподвижни хора.

Игуменът на Църногорския манастир “Свети Безсребреници Козма и Дамян” архимандрит Никанор сподели, че организацията за петото издание на събора започнала късно, а за догодина ще се помисли за удължаване на програмата.

Виж също...

Loading...