Манастирът над село Гигинци приютил близо 60 гости на Църногорския събор, който за догодина ще е с по-дълга програма

Повече време за участници и места за настаняване са основните точки, по които трябва да се наблегне за Църногорския събор “В сърцето на Граово”. Това смята игуменът на Църногорския манастир “Свети Безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци архимандрит Никанор, предаде репортер на Zapadno.com.

Организаторите на Църногорския събор са доволни от провелото тези дни пето издание на събитието. “Много хубава програма. Изключително желаещи много изпълнители. Това означава, че може би в следващото издание, ако сме живи и здрави – воля Божия, ще увеличим малко часовите пояси. Така че да може максимално всички, които имат желание, да застанат на сцената, да се включат. С малко по-добра реклама късничко започнахме тази година. Грешки си намираме винаги. Човек, който иска да се развива, трябва да си търси косурите сам на себе си. Но с Божията помощ едно много хубаво събитие. Нашата цел беше да съберем хората, да покажем нещо красиво, да вдъхнем добро настроение и да предадем нашата усмивка на лицата на останалите. Мисля, че се получи”, каза архимандрит Никанор.

В началото на Църногорския събор се проведе колоквиум, на който бяха поканени представители на местната и централна власт, както и на организации. Основният акцент беше местата за настаняване в област Перник. “Да спечелим вече от близостта на големия град. По-рано градът изтегли хората. Сега това, че е близко, да ги връщаме обратно макар и за ден, макар и за два. Идвайки, опознавайки тази природа. В крайна сметка не намираме топлата вода. В нашето село, в селата, които са в близост до забележителности, виждаме, че не можеш да намериш празна къща. Ето това е начинът. Пътища, инфраструктура и хората да се връщат”, сподели игуменът на Църногорския манастир.

Църногорският събор е бил замислен като по-мащабно събитие, но в първата му година това се оказало, че не е възможно. “Защото човек оставяйки тук, няма къде да пренощува. Трябва да се прибере. Оттам насетне плановете се променят, настроения… Това много ни пречи. Имаме нужда да се дадат достатъчно добри стимули по програми за изграждане малки семейни хотели, по манастирите сгради за поклоници, за настаняване”, каза още архимандрит Никанор.

По време на петото издание на събора в Църногорския манастир са пренощували 46 гости и 12 човека персонал. “Всички стаи ни бяха заети. Сутринта служихме божествена света литургия. Дойдоха хората, причастиха се. Вчера на вечерната се изповядаха. Имахме и краткротраен лагер от участниците на тази шопска борба, която е известна и като Кореш, поясна. Те бяха всъщност два дена. Едната сграда беше цялата заета. Кандидатствали сме по един европейски проект. Ще видим дали може да го направим. Трябват ни сгради. Не само тук, в целия регион. Това е голям проблем, който не ни позволява пълноценно да живеем от даденостите, защото че може да се живее от туризъм го доказва една съседна държава – няма да и казвам името”, сподели игуменът на Църногорския манастир.

Виж също...

Loading...