Секретарят на община Трън и представител на администрацията в Брезник се обучиха как да внедряват документи в система за електронно архивиране

През миналата работна седмица около 20 представители на институции в област Перник се обучиха за внедряване на електронно архивиране. Обучението е въвеждащо и предстои да бъдат обучени и други представители на институции. От месец октомври се очаква официално да стартира СЕА (Система за електронно архивиране), каза за Zapadno.com началникът на Държавен архив-Перник Станислава Георгиева.

Обучението стартира на 3 и се проведе в читалнята на Държавен архив-Перник. Лектор беше служителят от учреждението Цветелина Романова, която заедно с още близо 30 служители на държавните архиви в страната е преминала обучение. Първата група обучавани бяха представители на органи на местната власт. Сред тях бяха секретарят на общините Трън Станислава Алексиева и представител на общинската администрация в Брезник. “Постарали сме да обхванем различни целеви групи от институции – фондообразователи на Държавен архив-Перник. Това са държавни и общински институции, които са на територията на област Перник. Самото обучение е по дейност 4 от проекта “Разбработка и внедряване на системата за електронно архивиране”. Дейност 4 е обучение на представители на институциите на фондообразователи на държавните архиви. Тепърва ще продължим с обученията с останалите групи, които не сме обхванали. След самото внедряване на системата, която се очаква да стартира от октомври, ще започнем да мигрираме електронни документи. Самият проект е насочен към електронна система за разработване и внедряване на система за електронно архивиране за попълване на Националния архивен фонд с ценни електронни документи. Идеята е запазване на тези документи за бъдещето на нацията, модернизиране на държавната администрация и в услуга на гражданите и бизнеса”, каза началникът на Държавния архив в Перник Станислава Георгиева.

По друга дейност на проекта е разработен център за аудио-визуални документи. Чрез този център от Държавен архив-Перник са цифровизирали три грамофонни плочи на “Балкантон”. Записите на плочите са от 60-те и 70-те години на миналия век. Предстои да се цифровизират и други аналогови аудио и видео носители, които се съхраняват в учреждението.

Системата за електронно архивиране се хоства в държавния хибриден частен облак на Министерство на електронното управление.

Виж също...

Loading...