Кметът на Брезник Васил Узунов призовава жителите на общината да спазват съвети за предпазване от горещините

С настъпването на горещите юлски дни кметът на община Брезник Васил Узунов отправи призив към жителите на Брезнишко за спазване на съвети с цел предпазване от високите температури, видя Zapadno.com.

Кметът Васил Узунов призовава жителите на община Брезник да спазват съветите на Българския червен кръст за предпазване от горещините, но и мерките за пожарна безопасност. Следене на прогнозата, отлагане на пътувания и приемане на много течности са част от съветите на организацията.

Необичайно високите температури през летните месеци, станаха често явление за нашата страна. Очакваните високи температури през месеците юли и август, може да поставят в риск здравето и живота на хората.

За да се предпазим от прегряване, трябва да спазваме определени правила:

  • Да следим метеорологичния бюлетин.
  • Да отложим пътуването през горещите часове на деня, ако не е наложително. Ако непременно трябва да пътуваме, за предпочитане е това да става с транспортно средство, разполагащо с климатик.
  • Да пием най-малко 2 – 3 литра течности на ден (вода, айран). Газирани напитки, напитки, които съдържат кофеин и алкохол не утоляват жаждата и не допринасят за подобряване на състоянието на човек.
  • Да правим почивки на сянка и ако е възможно, на хладни, проветриви места.
  • Когато сме изложени на слънце е добре да носим шапка и светли, леки дрехи по възможност от естествени материи.
  • Да използваме лосион против изгаряне с висок защитен фактор.
  • Малките деца и възрастните хора да приемат достатъчно течности, дори ако не са жадни.
  • Да избягваме интензивна физическа дейност през горещите часове.
  • Ако сме получили слънчеви изгаряния и имаме симптоми на прегряване – да потърсим медицинска помощ.

Излагането на откритите части на тялото на преките слънчеви лъчи може за кратко време да предизвика изгаряния, а високата температура да предизвика термичен шок. Най застрашени са малките деца, възрастните, сърдечно болните, както и хората с по-светла кожа. Ако имате главоболие, гадене, повръщане, мускулни крампи и/или не уринирате през последните часове, вероятно имате обезводняване. Препоръчва се в случая да се пие вода в малки количества, на малки глътки до стабилизиране на състоянието. Потърсете медицинска помощ. Ако забелязвате обърканост, дезориентираност, войнственост или друга промяна на психичното състояние, най-вероятно се касае за топлинен удар. Потърсете медицинска помощ.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...