Нови разкопки в Трънско: Министерство на културата одобри още пари за могилния некропол в село Врабча

На могилния некропол от ранната желязна епоха в махала “Маниш” в трънското село Врабча отново ще се извършват археологически разкопки. За тези дейности са одобрени малко над 46 хиляди лева, предаде репортер на Zapadno.com.

Проучвателните дейности по древния некропол в трънското село Врабча стартираха през 2019 година. Той датира от периода на ранната желязна епоха. Миналата година в централната зала на Националния археологически институт с музей в София беше открита изложбата “Българска археология 2021”, в която бе включен и некрополът в Трънско.

През последните няколко години на некропола активно се правят разкопки от екип, ръководен от археолога от Регионален исторически музей-Перник Филип Михайлов. И тази година от Регионалния исторически музей са кандидатствали пред Министерство на културата за отпускане на средства за продължаване на разкопките. Проектът е одобрен и е получил средна оценка, но отпуснатите пари са с около 8 хиляди по-малко от исканата сума за дейностите или по-конкретно от министерството ще се отпуснат 46 068 лева и 30 стотинки.

Археологът Филип Михайлов сподели, че е радостен от новината, която първо от Zapadno.com научава. С тези средства ще бъдат продължени разкопки по проучването на вал, който е с дължина около 16 метра и с различна височина, която е приблизително по няколко метра. Валът е образуван от дребни могили и със средствата ще може да се финализира проучването на древната структура. На мястото са локализирани близо 50 гроба.

Предстои министърът на културата да сключи договор с Регионален исторически музей-Перник за финансовата подкрепа за некропола в Трънско.

Кадър: “Върхът на върховете или… Място на герои”, Moni ART студио

Виж също...

Loading...