Отпадъците от община Брезник се събират по график и без забавяне, но в кратък период е имало такова, поради напуснал шофьор

Отново настъпи летният сезон, а с него започват и традиционните основни проблеми в Брезнишко, но и в други малки общини на страната. Единият от основните проблеми е преливащите с отпадъци контейнери за смет. Но има ли проблем със сметосъбирането и сметоизвозването на територията на община Брезник? Отговор на този въпрос потърси репортер на Zapadno.com от общинското ръководство на Брезник.

Ежегодно в края на пролетта и началото на по-топлите месеци малките населени места в общината се изпълват с хора, които имат имоти в тях и не ги обитават целогодишно. Съответно генерираните отпадъци се увеличават, а с това започва и преливането на контейнери и кофи за смет. За тази картинка допринася изхвърлянето на растителни отпадъци от почистване на дворове и други отпадъци, които не са битови. Но сред недобросъвестните изхвърлящи небитови отпадъци граждани има и такива, които дори сезонно живеещи в имот, си изхвърлят боклука в населените места, които обитават целогодишно.

От Община Брезник отбелязаха, че в момента няма проблем със сметоизвозването на отпадъците от населените места в Брезнишко. В определен кратък период е имало известно забавяне на графика, тъй като един от шофьорите на сметосъбираща машина напуснал. Два са сметосъбиращите камиони, с които Община Брезник извършва извозването на смет до Регионалното депо за битови отпадъци в град Перник. Към този момент двата екипа работят. Разстоянието за извозването на всеки пълен с отпадъци камион до Перник и това, че се изхвърлят и други боклуци в съдовете за смет оказват влияние за бързината на услугата. Това поясни за Zapadno.com заместник-кметът на община Брезник Иван Бъчваров.

През 2020 година на няколко пъти имаше забавяне на сметоизвозването, поради аварии на сметосъбиращите машини. Това принуди Община Брезник да потърси решение на проблема и чрез доставяне на друга сметосъбираща машина. В определен период администрацията оповестяваше публично колко отпадъци като количество са извозени за седмица и колко пари са изразходвани за това.

Брезник е сред от общините в страната, които сами се грижат за извозването на битовите отпадъци. Честотата на сметоизвозване за град Брезник и селата се определя със заповед на кмета.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...