Сурвакарската група на село Ноевци участва в издигането на най-високото българско знаме – СНИМКИ

Патриотични чувства, вълнение и силна воля. С тези думи могат да се опишат малка част от емоциите, които представители на сурвакарската група на брезнишкото село Ноевци са изпитали на поляните в прохода Рожен. Снощи там беше издигнато най-високото българско знаме, което вече се развява от 111 метра височина, предаде репортер на Zapadno.com.

В церемонията по изнасянето и издигането на знамето взе част от сурвакарската група на село Ноевци, която е представена от 9 човека – младоженец, невеста, свекър, свекърва, тъпанджия и сурвакари. Изискването при издигането на флага е било членовете на групата да бъде облечена с народни носии. Поканата за участие е отправена към фондация “Бъдеще за Ноевци” от Ивайло Шопски от инициативата “Бащино огнище”, обясни ръководителят на сурвакарската група на Ноевци Марино Весков. “Поканата беше за 10 човека, но ние дойдохме 9 човека. За издигането на знамето излязохме с множество гайдари, хора от прабългарската школа за оцеляване “Бага-тур” с коне ни съпровождаха. Под пилона беше президентът Румен Радев с много официални лица. Откриването беше осветено с факли. Беше много силно като емоции изживяване. Не мога да го сравнявам с нещо друго, защото досега не сме участвали в няколкодневен фестивал досега”, разказа ръководителят на групата Марино Весков. Флагът е бил навит на руло и е носен до пилона от 50 – 60 човека, добави още ръководителят на сурвакарската група.

Инициативата по издигането на най-високото българско знаме е на фондация „Наследство в бъдещето“. Проектът по издигането се осъществява чрез дарения, събрани от кампанията “България заслужава!“. Пилонът е с височина 111 метра, които символизират площта на България. Флагът е с размери 25 на 40 метра. Трибагреникът е с площ 1 110 квадратни метра.

Групата от Ноевци, която представя сурвакарската традиция на селото, продължава участието си на “Рожен” – Събор на народното творчество и животновъдство ‘2023. Това е първото в историята на сурвакарската група участие в Роженския събор. Днес, утре и вдругиден (14, 15 и 16 юли) представителите на сурвакарската група посрещат гости на събора в етно селище, където има исторически възстановки. В селището са представени различни моменти от българската история и традиции, но по различни са сурвакарите от Ноевци. В специален кът са показани част от маските, наградите, чанове и част от ритуала “Сватба”. “Представяме обичая по посрещането на младоженците от свекъра и свекървата. Захранването с пита, баница и вариво, както се прави традиционно. На манекен сме представи бюлюкбашийската униформа. Показваме част от наградите, които сме печелили през годините по време на фестивали и участие в други маскарадни празници. Реално сме направили кът, на който гостите на събора могат да се снимат с нас”, сподели Марино Весков от сурвакарската група на село Ноевци. Днес температурата на поляните в прохода е достигнала близо 30 градуса, но въпреки това представителите на сурвакарската група на Ноевци, не са свалили облеклата и чановете.

През днешния ден много гости на Роженския събор са се отбили на шатрата, която представя сурвакарската традиция на Ноевци. Сред тях е бил и президентът на България Румен Радев. Той е бил привлечен от звъна на чанове, които сурвакари от групата издавали. “Той реши да направи обиколка на събора и го посрещнахме със сурвакарско дрънкане. Направихме малка сценка, разиграване в такт и той директно се запъти право към нас. Поговори с нас и ни поздрави. Попита ни за звънците и за облеклото – как си го правим и дали е тежко. Доста добре, любезно и заинтересовано се държа. След това си направихме снимка за спомен с него”, каза ръководителят на групата Марино Весков.

Сурвакарската група на Ноевци наброява около 100 човека и участва в различни фестивали и празници в селото, в община Брезник, в област Перник и други краища на България. На последния международен фестивал “Сурва” в Перник групата печели сребърен медал.

Разгледайте снимки от представянето на сурвакарската група на Ноевци в Роженския събор и издигането на най-високото българско знаме:

Снимки: Марино Весков

Виж също...

Loading...