Подпират гробищата в град Брезник със стена с ажурна ограда, за която Общината предвижда до 257 280 лева с ДДС

За изграждане на подпорна стена с ажурна ограда на гробищния парк в град Брезник се търси фирма-изпълнител. Определената прогнозна стойност е 214 400 лева без включен ДДС или 257 280 лева с ДДС, но на този етап финансиране за дейностите не е осигурено, предаде репортер на Zapadno.com.

Възложител на изграждането на подпорната стена е Община Брезник, която е обявила обществена поръчка. В разработен инвестиционен проект, изготвен от пернишката фирма “Кракрастрой – Д”, са описани подробностите относно извършването на градежа. Проектът е разработен за изпълнение като монолитна стоманобетонова стена върху ивична стоманобетонова основа, която поема и усилията от сеизмично въздействие. Конструкцията на стената е изчислена за натоварвания от собствено тегло на конструктивните елементи (основи и стени), както и вертикални и хоризонтални експлоатационни натоварвания от земен натиск и експлоатационни товари върху терена зад подпорната стена, хоризонтални и вертикални сеизмични натоварвани.

В документацията е записано още, че при необходимост трябва да се осигури отводнявяне на изкопа за подпорната стена. Проектантската фирма обръща внимание и на това, че преди започване изграждането на подпорната стена трябва да се премахне изкуствения насип в частта му, през която преминава стената до нивото на съществуващата ненарушена почва. Освен това преди започване на работа за изграждане на подпорна стена да се направи ръчно замерване на дълбочината на фундиране на подпорната стена. При наличие на разлики да се извика проектанта за потвърждение на проектното решение, отбелязват от фирма “Кракрастрой – Д”.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...