Над 5 хиляди декара горски територии в България са опожарени от 135 пожара, възникнали от началото на 2023 година

„Едно невнимание, неизгасена цигара, запалване на огън на нерегламентирано място струва много усилия на лесовъдите и горските служители, които са отглеждали години наред една гора. Нека уважаваме трудът на тези хора, които не рядко рискуват и живота си, спасявайки гората“, призова изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инженер Стоян Тошев във връзка с високите среднодневни температури и увеличения риск от възникване на горски пожари. Изпълнителна агенция по горите отправи апел към всички граждани да проявяват изключителна отговорност и бдителност.

Статистическите данни сочат, че повече от 90 % от пожарите в горите са възникнали поради небрежност, човешко действие или бездействие. От Изпълнителна агенция по горите напомнят, че по време на пожароопасния сезон, който е обявен в цялата страна, е забранено паленето на открит огън в гората и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 метра от границите на горските територии, освен на обособените и обозначени за тази цел места.

От Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите са предприети необходимите действия и извършени мероприятия, с цел превенция и опазване на горите от пожари. Завишен е контролът върху движението на автомобили, техника и хора в горските територии на страната.

Специализирани групи за гасене на горски пожари, както и автомобилите за първоначални действия за тяхното потушаване, са в постоянна готовност за оказване на съдействие на служителите от “Пожарна безопасност и защита на населението”.

От началото на 2023 година до настоящия момента у нас са възникнали общо 135 пожара, опожарили 5 535 декара горски територии, като в това число на площ от 89 декара горите са засегнати от върхови пожари. Разрастването на пожарите става много бързо, а овладяването и гасенето им – изключително трудно. Огнената стихия нанася щети и унищожава горската растителност, дивеча и неговите местообитания. Възобновяването им е трудно и изисква години труд и време.

От Изпълнителна агенция по горите отново призовават всички граждани за отговорност при опазването на природата от пожари, за да защитим и пазим живота и здравето на хората, които се грижат за потушаването им. При забелязване на пожар незабавно се обадете на телефон 112, тъй като предприемането на своевременни действия по потушаването му значително намалява размера на причинените щети – материални и екологични.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...