Пожарникарите на Брезник ще посрещнат свои колеги, брезничани и гости на града за храмов празник на параклиса в двора на службата

Традиционно честване на храмовия празник на параклиса “Свети Пророк Илия” в двора на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Брезник ще се проведе на 20 юли, когато се отбелязва Илинден по стар стил, предаде репортер на Zapadno.com.

Честването на празника ще стартира в 12:00 часа, където духовници ще прочетат молитва, извършват водосвет и осветят курбан. Чорбата за празника ще бъде приготвена в противопожарната служба на Брезник и ще е с овче месо. На честването се очаква да присъстват ръководството и служители на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”-Перник, представители на местната власт и граждани.

Параклисът „Свети пророк Илия“ е открит през 2002 година. Изграден е с цел да спре разрашилите се по това време пожари в района. Тогава параклисът е бил третият в България, изграден на територията на противопожарна служба. По време на пандемията от COVID-19 раздаването на курбан за храмовия празник на параклиса беше преустановено.

Свети пророк Илия, на който е кръстен параклисът, е закрилник на българските огнеборци.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...