Навръх Илинден брезнишки пожарникари разляха курбан за над 200 порции, готвен цяла нощ – СНИМКИ

Тържествен водосвет се състоя в двора на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Брезник в чест на храмовия празник на параклис “Свети пророк Илия“, който е изграден на територията на звеното. Специално за празника бяха пристигнали множество огнеборци от други служби, представители на институции и малко граждани, предаде репортер на Zapadno.com.

Честването стартира на обяд, когато отец Михаил и протойерей Борис започнаха да четат молитва. С благославяне те осветиха специално приготвен за честването курбан и извършиха водосвет. Свети Пророк Илия, на който е кръстено святото място, е покровител на огнеборците. Около параклиса и духовниците се бяха наредили гости, сред които директорът на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”-Перник комисар Борис Борисов, заместник-кметът на община Брезник Иван Бъчваров, заместник-директорът на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” старши комисар Любомир Баров, директорът на Столична дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” старши комисар Веселин Гетов, началникът на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Перник главен инспектор Чавдар Асенов, главен инспектор Марио Картулев от сектор “Превантивна и контролна дейност” в Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”, началникът на Районно управление-Брезник главен инспектор Мартин Тодоров, кметът на община Земен Димитър Сотиров, директорите на държавните горски стопанства в област Перник, настоящи и бивши огнеборци от региона, както и няколко граждани.

След края на водосвета отец Михаил и протойерей Борис поздравиха присъстващите и пожелаха на пожарникарите по-малко работа. Духовниците поръсиха със светена вода гостите, които посетиха параклиса и продължиха посещението на приказка в двора на противопожарната служба. Честването продължи с празничен обяд под сенките на дърветата и няколко шатри, където се сервираше курбан от овца. Чорбата е приготвена на двора от пожарникарите в Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Брезник, които са били на смяна от снощи до днес на обяд. Цяла нощ около 80 литра курбан е къкрил на огнището, подклаждано от огнеборци. Курбанът ще стигне за разливането на около 240 порции. Това, което ще остане от чорбата, ще бъде занесено от пожарникарите в домовете за семействата им.

По случай празника заместник-директорът на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” старши комисар Любомир Баров пожела на всички огнеборци да бъдат живи и здрави, но и да се раздават в професията си. Днес той за първи път посети параклисът в противопожарната служба в Брезник и след посещението сподели, че винаги трябва с признателност и поклон да се влиза в такива светли места.

Директорът на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”-Перник комисар Борис Борисов пожела на огнеборците и техните семейства да бъдат живи и здрави, а по-конкретно на своите колеги – да се пазят при произшествия.

Параклисът „Свети пророк Илия“ е открит през 2002 година. Изграден е с цел да спре разрашилите се по това време пожари в района. Тогава параклисът е бил третият в България, изграден на територията на противопожарна служба.

Разгледайте снимки от отбелязването на храмовия празник в Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Брезник:

Виж също...

Loading...