Брезнишките съветници бистрят бъдещето на празната общинска аптека в Брезник, която вече няма пари дори за банкова сметка

Бъдещето на общинското дружество “Брезник фарм” ЕООД предстои да бъде изяснено от брезнишките общински съветници. На провелото се по-рано днес заседание темата беше дискутирана, тъй като управителят на дружеството иска да бъде освободен от длъжността, предаде репортер на Zapadno.com.

Общинското дружество “Брезник фарм” стопанисва затворената общинска аптека в град Брезник. Аптеката хлопна кепенци през пролетта на 2022 година и опитите на местната власт тя отново да отвори удариха на камък. Търговската дейност на аптеката беше преустановена, поради липсата на управител, който да я управлява. Договорът на последния управител на дружеството изтече в края на месец март 2022 година. Казусът се задълбочи след неуспешни опити да бъде намерен такъв чрез обявявани конкурси в началото на 2022 година. Появи се вариант аптеката да се превърне в дрогерия, но и това не се случи. Прочетете още по темата в публикациите: Няма кандидати за управление на общинската аптека в Брезник, срокът за подаване на документи се удължава и Общинската аптека в Брезник затваря от началото на месец април, но може да стане дрогерия.

На днешното заседание на Общински съвет-Брезник председателят Иван Тинков се обърна към съветниците с молба да бъде изяснен въпросът с бъдещето на дружеството. Секретарят на община Брезник Иванна Венева внесе разяснение относо актуалното състояние на аптеката. “Всички лекарства са дарени. Тези с изтекъл срок са унищожени. Тук проблемът е, че не можем да освободим управителя, предвид това, че няма друг управител, който да го замести. Предметът на дейност не позволява друго лице, което да не е магистър-фармацефт. В същото време бюджетът на дружеството е абсолютно изчерпан, а разходите продължават”, каза Иванна Венева.

Счетоводителят на “Брезник фарм” разясни, че по сметката на дружеството вече няма пари, с които да се заплаща наем на помещението, в което се помещава бившата аптека, както и за други разходи като електроенергия, СОТ и интернет. Фирмата продължава да е действаща, но е вече е на предела, тъй като няма пари за поддържане на банковата сметка. Независимо, че управителят не е освободен и е пенсионер, здравни осигуровки също се плащат, поясни счетоводителят.

Счетоводителят на дружество предложи, че компютърът в помещението, от който се извършва приключване, може да бъде преместен в Община Брезник. Идеята е там ежемесечно да се извършва приключване, за да не се заплаща такса за интернет.

Заместник-кметът на община Брезник Иван Бъчваров коментира, че по-основният проблем е това, че не може да се освободи управителят, а не помещението. “Когато се открива аптека. То е за аптека. Ние сме проверявали в годините назад дали може да е дрогерия, но не може”, каза Иван Бъчваров.

Закриването на дружеството също е вариант, на който на този етап местната власт не се спира. Причината е, че ако се закрие “Брезник фарм” и някога отново бъде взето решение за разкриване на дружество с такава дейност, то ще е по-трудно, поради дълга процедура.

Председателят на Общински съвет-Брезник Иван Тинков направи предложение да се проведе работна среща между общинските съветници и администрацията.

Дружеството “Брезник фарм” ЕООД е едно от двете общински дружества в Брезник. То съществува от 1996 година.

Виж също...

Loading...