На кметството и читалището в Сопица увековечават името на загинал от селото опълченец, за когото се разбра от ученици от Брезник

Паметна табела в чест на Крум Апостолов Попов от брезнишкото село Сопица ще бъде поставена на сградата на кметството в населеното място. Това реши Общински съвет-Брезник с гласа 9 “за” на провела се вчера сесия, предаде репортер на Zapadno.com.

Инициативата за поставянето на паметната табела е на клуб “Пътешественици в историята на Граово” с ръководител Аниела Асенова към брезнишкото средно училище “Васил Левски”. От клуба са отправили молба към кмета на община Брезник Васил Узунов, който впоследствие я изпраща за решение до общинските съветници.

Крум Апостолов е роден през 1888 година в село Сопица. Загива на 3 юли (по стар стил) 1907 година на връх Ножот в днешна Северна Македония по време на кръвопролитно сражение. До наши дни почти не е достигнала информация за опълченеца, с когото сопичани трябва да се гордеят, тъй като е дал живота си срещу настъплението на турци в македонските територии. И други опълченци от брезнишките села Слаковци и Станьовци също са участвали в тази битка. В края на месец май тази година в народно читалище “Светлина-1932” в Сопица се състоя презентация за Крум Апостолов и среща с негов родственик. Прочетете още по темата в публикацията: Заслужена почит за герой от Граово: Хора от Брезнишко се срещнаха с наследници на опълченец – СНИМКИ.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...