Авторът на книгата “Памет за Брезнишка и Трънска околия (1878 – 1944)”: Радвам се, че може да послужи като настолно четиво, 3 – 4 години събирах информация

В периода 2015 – 2018 година перничанинът Румен Иванов е събирал информация за книгата “Памет за Брезнишка и Трънска околия (1878 – 1944)”, която излезе от печат в края на месец май тази година, предаде репортер на Zapadno.com.

Книжното издание представя информация за Брезнишко и Трънско в периода 1878 – 1944 година. Административното деление, Брезнишки градски общински съвет, кметове и помощник-кметове на Брезник, кметове и помощник-кметове на град Трън и на селските общини в Трънска околия са част от четивото. “През 2021 година се свързахме с госпожа Добревска и предложихме вариант на книгата. Тя се съгласи. Наехме си Магда Добрева, която беше коректор и след това я дадохме на Общината. И съответно с тяхна помощ я издадохме”, сподели авторът на книгата Румен Иванов.

Интересен факт е, че в периода 1901 – 1921 година Брезник е разформиран като околия. Селата от Брезнишка околия преминават към Радомирска околия и Трънска околия. Това е причината Румен Иванов да пише и за Трънска околия, тъй като по време на своята събирателска дейност по съставянето на книгата, открил много информация и за пограничния район.

Конкретни закони, които са приемани в миналото, са се отнасяли за съответните общини. “Написах и за един почетен гражданин, който е от 1923 година. Той е удостоен за такъв затова, че е възстановил Брезнишка околия. Описани са загиналите по селища и съответно наградените с орден. Интересното е, че има наградени с орден за храброст и други ордени, но те са за Първата световна война. За Балканската война и Сръбско-българската война не можах да намеря”, каза Румен Иванов.

Авторът на книгата се гордее със своя труд и смята, че книгата му е настолно четиво за всеки, който се интересува от Брезнишка и Трънска околия в периода 1878 – 1944 година.

Снимка: Василка Валериева

Виж също...

Loading...