Общинското дружество “Водоснабдяване”-Брезник разширява и подобрява охраната с камери на питейния язовир “Красава”

Разширяване и подобряване на охранителната система за видеонаблюдение на язовира за питейна вода “Красава” е едно от направленията, по които ръководството на общинското дружество “Водоснабдяване”-Брезник работи, предаде репортер на Zapadno.com.

През 2022 година брезнишкото общинско дружество е изпълнило дейности, заложени в бизнес-плана си. Сред тях са дозареждане с кварцов пясък на клетките за пречистване на вода в пречиствателната станция на Брезник. “Една клетка беше празна. Напълнихме я и я пуснахме в действие, тъй като по-назад във времето беше ремонтирана. Общо 6 клетки са и вече всички функционират. Другото, което правим е доработване на системата за видеонаблюдение за контрол на язовира”, каза управителят на “Водоснабдяване”-Брезник инженер Иван Ковачев.

Увеличаване на камерите за наблюдение и пускане на оптични кабели за подобряване на интернета, за по-добра връзка с общинската администрация в Брезник и Районно управление-Брезник. В двете институции в реално време и денонощно се наблюдава водоемът, бреговете и прилежащи участъци към водното съоръжение. Целта на видеонаблюдението е да се съхранява общинското имущество като съоръжения, спирателни кранове и други.

Довеждащият водопровод от язовира към пречиствателната станция над град Брезник е проблемен и трябва да бъде подменен. Община Брезник е изготвила проект за ремонт на трасето, което е с дължина 7 километра. “Зачестиха доста повредите и авариите. Той е стоманен водопровод. Най-критичното трасе е направено, което е малко повече от половината”, каза още инженер Иван Ковачев и добави, че вследствие на авариите по довеждащия водопровод се генерират загуби на вода.

Управителят на “Водоснабдяване”-Брезник коментира, че сили трябва да се насочат към каптажите и външните водопроводи на селата в Брезнишко, които нямат възможност да се захранват от язовир “Красава” или групата “Секирна – Брезник”. Лошото състояние на съоръженията оказва влияние за водоснабдяването на населените места.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...