Църквата в село Велковци е започната с тухли, които всеки местен жител е трябвало да изпече и дари преди близо век

Най-значимото събитие след 1989 година в живота на село Велковци е доизграждането и освещаването на черквата “Света Анна”. Това пише в книгата на Димитър Дойчинов и Велин Петров “Историята на храма “Св. Анна” и историята на с. Велковци”, видя Zapadno.com.

Единият от авторите на книгата Велин Петров си спомня, че свещеникът Антон от село Слаковци обслужвал селата Сопица, Слаковци и Велковци. От разговори с Найден Ковачев, Димитър Митков, Симо Ковачев и Момчилко Рашин е станало ясно, че Велковци е основано от Велко в района на днешната махала “Пали лула”, а над “Рашини пояти” е имало църква. От събеседване с други съселяни Велин Петров е установил, че родът Кежините са били много богати. Те са дарили имот за двор на общината и до него един имот за църква. И двата имота са били заградени с висока тухлена ограда. След това са направили параклис.

Около 1925 година се е взело решение за изграждане на църква. Тогава кмет е бил Димитър Момчилов. Всеки жител е бил задължен да направи и дари определен брой тухли. Тухлите са правени до река Конска, а са изпичани във фурна със слама до мястото на църквата. Строителството на църквата започнало през 1928 година и продължава до 1932 година. Поради неразбирателство между кмет и народен представител, поради недостиг на ресурс или по други причини, църквата остава рекордно време недостроена – над 80 години. Започва да се разпада, като земетресението от месец май 2012 година я засяга тежко. Велин Петров е имал лична мечта църквата да бъде завършена, пише още в книгата “Историята на храма “Св. Анна” и историята на с. Велковци”.

В началото на месец декември 2003 година Велин Петров е изнесъл информация на общоселско събрание за състоянието на църквата. На събранието е избран Инициативен комитет за възстановяването на храма. В състава на комитета са били: Антон Ничев, Велин Петров, Даниела Николова, Иван Георгиев, Ненчо Александров, Борис Първанов, Найден Божилов, Йордан Станимиров и Георги Марков. На 22 април 2010 година Софийският епархийски съвет утвърждава църковно настоятелство при храма в село Велковци, който е председателстван от свещеник Константин Стойчев.

Довършването на храма започва след като на 21 октомври 2013 година е подписан договор за отпускане на финансова помощ от Програмата за развитие на селските райони. След тежки строително-ремонтни дейности църквата “Света Анна” е готова за освещаване на 11 май 2015 година. Тодор Дамянов заделил лични средства за камбаната на храма, която е отлята в леярната на братя Миладинови в София в края на 20-те години на XX век. В книгата за историята на църквата и село Велковци се посочва още, че най-голям принос за довършването на велковския храм имат свещениците Иван Никодимов и Константин Стойчев, както и игуменът на Църногорския манастир архимандрит Никанор.

Днес, на 25 юли, църквата отбелязва храмов празник с водосвет и курбан. На днешния ден се чества Успение на света Анна.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...