За ноевчани сурвакарите са герои, кътът за отдих е даденост, а преминаващи продължават да се снимат на скулптурата в центъра на селото

Една година след откриването на къта за отдих със скулптурата-сурвакар в центъра на брезнишкото село Ноевци, местни жители приемат мястото за даденост, предаде репортер на Zapadno.com.

На 11 юни 2022 година кътът за отдих беше тържествено открит в присъствието на представители на местната власт, читалището, фирми, жители и гости на Ноевци. Скулптурата-сурвакар е в центъра на мястото за почивка, което пък се намира в непосредствена близост до местното читалище. Години наред това пространство пустееше, а след обединение на местните институции и хора чрез фондация “Бъдеще за Ноевци”, кътът за отдих стана факт. Скулптурата е изработена от Евгени Димов. Около къта за отдих е подредена изложба със снимки от сурвакарската традиция в Ноевци. Изработката на изложбата е дарение. Идеята за къта за отдих се реализира от фондация “Бъдеще за Ноевци” и е подкрепена от редица доброжелатели, включително от „Асарел-Инвестмънт“ чрез Договор за сътрудничество с Община Брезник.

Мястото за почивка е оборудвано с пейки, соларни лампи, цветна градина и скулптурата-сурвакар. Именно скулптурата събужда интереса на преминаващи през населеното място хора. “Преминаващите се интересуват и съм виждала страшно много хора, които се снимат. Иначе в селото вече го приемаме като даденост. То вече е изградено, една година е минало и край. Едно нещо е, което вече се слива с останалите. Но от преминаващите има интерес. Например една кола спря на средата на шосето, на платното за движение и директно отидоха баща и син да се снимат. Не знам дали е интересна случката, защото е и опасна”, каза Боряна Цветкова от фондация “Бъдеще за Ноевци”.

Сурвакарят е символ на почитаната от ноевчани сурвакарска традиция. Повечето ноевчани харесват скулптурата и се радват, че тя е в центъра на селото. “Тази година на сурвакарския празник сурвакарите се събраха там. В крайна сметка, ако приемем, че нашите сурвакари са герои заради това, че спазват и продължават от поколение на поколение традицията, значи сме направили нещо много голямо. Обикновено паметниците се издигат, за да се покажат героите. Нашите герои са сурвакарите”, каза още Боряна Цветкова.

В момента фондацията се е фокусирала по кампанията за набиране на средства за изографисване на църквата “Свети Николай Чудотворец” в селото. “Всичките ни сили и ресурси са насочени натам. Ако това направим, както се казва и да си заминем, ще знаем, че сме изпълнили една огромна цел. Това аз го приемам с огромно сърце, защото съм вярващ човек и за мен това ще бъде най-големият връх в живота ми, изключвам семейството в личен план, да сме успели да изографисаме църквата”, отбеляза Боряна Цветкова. Изографисването ще бъде факт благодарение на всички, които ще са помогнали, добави още тя.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...