Над 30 частици от мощи на светци, които се съхраняват в Брезник от отец Михаил, ще бъдат достъпни за поклонение целогодишно

Над 30 частици от мощи на светци наброява личната колекция на отец Михаил Станкович, който служи в брезнишкия храм “Свети Георги Победоносец”. Светините се изнасят периодично за поклонение покрай големи празници, но предстои да бъдат поставени на видно място в църквата целогодишно, предаде репортер на Zapadno.com.

В колекцията се съхранява и частица от мощите на незнаен светец, която е била открита в църква, но не се знае на кого е. Частици от мощите на свети Григорий, свети Василий Велики, свети Йоан Златоуст, свети Николай Чудотворец, свети Панталеймон, свети Андрей Първозвани, свети архидякон Стефан, света Петка Параскева Епиватска, свети мъченик Артемий, свети великомъченик Яков Персиец, свети Георги, свети Серафим Саровски, свети Нестор и други светци. Прочетете още по темата в публикацията: Отец Михаил, който служи в Брезник, съхранява частици от мощите на 30 светци, сред които и от свети Георги.

Най-новите частици от мощи на светци са подарени на свещеника в началото на месец май тази година. Частиците са част от свети великомъченик княз Йоан-Владимир, който предстои да бъде изрисуван в брезнишкия храм, както и от свети Зосим Тумански. Тези частици са подарени на свещеника от манастир, в който се случват чудеса.

Светините се съхраняват в отделни кутии, но идеята е те да бъдат изложени в дървен проскинитарий за целогодишно поклонение. Средствата за изработването на специалното място за поставянето им ще бъдат дарени от дарители. “Има вече желаещи дарители, които ще съдействат. Имаме предвид къде ще бъде, но по-нататък ще стане ясно. Искаме да бъде изненада за всички. Надявам се, че до края на годината ще бъде изработен”, каза отец Михаил.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...