На граничния пункт в Трънско се извършва дезинфекция срещу чума по свинете с допълнителни средства, работи се по обособяването на лаборатория за изследване на проби в региона

Заседание на Областна епизоотична комисия се проведе по-рано днес в Областна администрация-Перник. На заседанието присъстваха представители на общинските администрации, държавните горски стопанства, Областна дирекция по безопасност на храните-Перник, ловно-рибарските организации и други, които са имали отношение към темата на съвещанието, съобщи за Zapadno.com заместник-областният управител на област Перник Илинка Никифорова.

Заседанието се е провело във връзка с писмо от Българска агенция по безопасност на храните за констатирано второ огнище на Африканска чума по свинете в България и по-конкретно в област Монтана, както и ситуацията с разпространението на инфекциозната болест в съседните на страната ни държави. Областната епизоотична комисия е съгласувала конкретни мерки за недопускане разпространението на Африканска чума по свинете на територията на област Перник, като една от тях е осведомеността на гражданите относно инфекциозната болест по свинете. Засегната е и темата за превенция на болестта във връзка с предстоящото откриване на ловния сезон по дружинките в региона. По тази тема участници в срещата са изразили становище, че за областта трябва да бъде създадена лаборатория за изследване на проби от отстреляни свине, тъй като всички се транспортират в София, което отнема време за по-скорошно обявяване на резултатите. Областната управа се е ангажирала да работи по създаването на такава лабоработия за региона.

На работната среща е представена информация относно превенцията на Африканската чума по свинете на граничен контролно-пропускателен пункт “Стрезимировци”, който се намира на територията на община Трън и свързва България със съседна Сърбия. През пункта преминава част от трафика от Западна Европа към страната ни и съседните държави като Турция и Гърция. На граничния пункт се извършва дезинфекция на автомобилите със система, която е в правомощията на Българска агенция по безопасност на храните. През летните месеци автомобилите, които преминават през границата, се увеличават. С цел да не се допуска забавяне на трафика за превенция на инфекциозната болест по свинете се включват допълнителни начини на дезинфекция, е станало ясно още не заседанието в Областна администрация-Перник.

Предстои областният управител на област Перник Людмил Веселинов да издаде заповед за свикване на заседания на общинските епизоотични комисии в област Перник за набелязване на мерки с цел превенция на Африканската чума по свинете.

През есента на 2019 година на границата между общините Брезник и Трън беше установено мъртво диво прасе, заразено с инфекциозната болест. Това наложи поставяне под карантина на райони в двете общини и предприемане на превантивни мерки за недопускане разпространението на Африканска чума по свинете и на други места в региона и страната.

Снимка: Областна администрация-Перник – пресцентър (архив)

Виж също...

Loading...