Скръбна вест: Деецът на културата от Трънско Иван Гюров Ерулски почина, в негова памет Регионалният исторически музей показа архивни снимки

Краеведът, писател и деец на културата от трънското село Ерул Иван Гюров Ерулски е починал, съобщиха негови колеги.

Иван Ерулски е роден на 25 декември 1950 година в “Маринкова” махала на трънското село Ерул. Записва пернишкия Техникум по металургия и добив на черни и цветни метали. После се прехвърля в кюстендилския Техникум по хранително-вкусова промишленост. Завършва военно училище. Става преподавател по военно дело, физкултура и технологично обзавеждане на заведенията за обществено хранене. Работи като учител в ЕСПУ с преподаване на чужди езици – Перник, журналист, организатор културна и издателска дейност в oбщински комплекс “Дворец на културата”-Перник и в Регионален исторически музей-Перник, както и Регионална библиотека “Светослав Минков” в Перник.

Автор и съавтор е на около 49 издания. Изпъкват исторически и краеведски творби, както и разкази, стихотворения, пътеписи, есета, хроники, новели, публицистика, рецензии и публикации на обществено-политическа тематика. Някои от произведенията му са преведени на чужди езици. Иван Ерулски публикува под имената и псевдонимите: Иван Гюров, Иван Ерулски, Йоан Кръстов, Ивер и Валери Събев.

В памет на Иван Ерулски Регионален исторически музей-Перник публикува във Фейсбук страницата си негови архивни снимки.

Пред 4 години, в чест на отбелязването на втората година от стартирането на сайта Zapadno.com, Иван Ерулски посвети стихотворение специално за читателите от Трън.

Стихотворение за Трън

Аз съм вятър, Слънце и здрач,

аз съм на спомени орач!

Аз съм в Трънско роден,

аз не съм велик като Гоген, защото Любаш и Руй рисуват вместо мен.

Нарисуваното от тях е велико като музиката на Бах,

тук и вълците композират утрото и здрача.

Вълците ме научиха да пея след като плача.

Аз съм тука роден,

Любаш и Руй рисуват по-добре от Гоген!

                                       Иван Ерулски

Информационният сайт Zapadno.com поднася съболезнования на роднините, приятелите, колегите и близките на Иван Ерулски!

Виж също...

Loading...