Времето през месец август 2023 година: Валежи се очакват в първата десетдневка, на 21-ви и 22-ри и в края на периода, когато ще захладнее

Месец август ще започне със слънце и температури от 27 до 33 градуса. На 4 и 5 август ще бъде горещо с максимални температури в населените места от 36 до 41 градуса, съобщи за Zapadno.com метеорологът Петър Янков.

От 6 до 8 август ще превалява в северните райони, като на 8 август ще вали и по Черноморското ни крайбрежие. Дневните температури ще достигат 24 до 29 градуса.

От 9 до 20 август, през цялата втора десетдневка ще има повече слънце и топло време. Дневните температури ще достигат 32 – 38 градуса. Захлаждане и краткотрайни валежи придружени от гръмотевици се очакват в началото на третата десетдневка – в периода от 21 до 22 август, главно в западната половина от страната.

През  третата десетдневка от месеца се очакват повече валежи в края на периода. От 27 до 31 август се очакват валежи, със захлаждане. Само южното ни Черноморско крайбрежие ще бъде недосегаемо за дъждовете.

Геомагнитна прогноза

Месецът ще започне с повишена геомагнитна активност. От 6 до 10 август, в средата на месец – от 15 до 20 август и в края на месеца – от 27 до 31 август, интензитетът на геомагнитната активност ще бъде нисък. Повишаване на геомагнитната активност до умерени нива се очаква през периода от 11 до 14 август и от 21 до 26 август. През повечето дни от месеца земното магнитно поле ще бъде спокойно, без магнитни бури. Но дори и тогава вероятността за магнитни бури е много малка.

Климатична справка

Средните  климатични максимални температури за месец август са между 28 и 32 градуса, а средните минимални – между 15 и 18 градуса. Валежните периоди за месеца са от 7 до 15 август и между 21 и 24 август.

Народна метеорология

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За август народната метеорология гласи:

Сух август – сухи бъчви, дъждовен август – пълни бъчви. По дните от 1 до 12 се съди за времето през отделните месеци. Ако на първи, втори и трети август е горещо, то януари, февруари и март ще е студено и обратното.

Алманах

През осмия месец от годината повечето хора са в летни отпуски. Това не е случайно, защото и времето през месеца е типично лятно, подходящо за почивка. През повечето дни обикновено е слънчево и топло, а през отделни дни и горещо. Тогава температурите достигат стойности до 35 – 40 градуса. През този месец има най-много дни с температури над 40 градуса от цялата година. Най-високите температури са отчетени в Чирпан – 45 градуса, в Сандански – 44 градуса, в Русе, Плевен, Търговище, Елхово, Свищов – 43 градуса, и други. В София най-високата температура през този месец е 39 градуса, измерена на 11 август 1994 година. В Пловдив на 22 август 1922 година са отчетени 41 градуса, а в Плевен на 12 август, пак 1922 година – 43 градуса.

През август стабилното слънчево и сухо време се дължи главно на преобладаващият антициклонален тип време. Нахлуванията на влажен и хладен океански въздух са по-редки от тези през юли. Тогава обикновено се развива мощна купесто-дъждовна облачност и падат краткотрайни, но интензивни валежи придружени от гръмотевични бури. Понякога са възможни локални наводнения и градушки. Захлажданията са по-изразени в края на месеца, когато и температурите се понижават по-чувствително. Макар и рядко нощните температурите се понижават до 5 – 8 градуса. Най-студено през август е било в Трън – 0 градуса, Самоков – 1 градус, Смолян – 2 градуса, Казанлък и Панагюрище – 3 градуса, Пазарджик и Кнежа – 4 градуса. В София на 29 август 1981 година са измерени 3,5 градуса, в Пловдив на 24 август са отчетени 5 – 6 градуса, а в Плевен пак на 24-ти – 7,2 градуса през 1907 година. Тези ниски температури ни припомнят, че лятото не е вечно и скоро идва есента.

Най-много хора прекарват летните си отпуски по нашето Черноморско крайбрежие. Месец август е най-топлият по Черноморието. Слънцето е жарко, но прохладата на морския бриз прави горещините поносими, а температурата рядко минава 35 градуса. Преваляванията и захлажданията са за кратко и внасят разнообразие в слънчевия характер на времето. Температурата на морската вода също достига своя максимум през този месец. Най-често по Северното Черноморие тя е около 24 градуса, а по южното 25 – 26 градуса.

Друго предпочитано място за почивка са и нашите високи планини. През повечето дни времето е слънчево с развитие на незначителна купеста облачност и слънцезащитните кремове са необходимо условие за осъществяване на преходи. Когато нахлува по-хладен въздух валежите и гръмотевиците са по-интензивни от равнинната част на страната и туристите трябва своевременно да се осведомяват за прогнозата за времето. Освен дъждобран посетителите на планината трябва да имат и топли дрехи. Нощите са хладни, а по високите части и студени с минимални температури между 3 и 5 градуса. Когато застудяването е силно изразено по най-високите била и върхове валежите преминават в сняг, а много рядко се образува и тънка снежна покривка. Има и необичайно обилни снеговалежи – на Черни връх дебелината на снега при такова изваляване е достигнала почти 80 сантиметра. Все пак тези явления не са характерни през този месец и обикновено туристите се радват на слънчево и сухо време.

Подробна информация за времето в реално време може да научите и чрез Фейсбук страницата Meteo Tv или на сайта www.wap.tvmet.com.

Виж също...

Loading...