Кметът на Трън получи почетен знак „Приятел на българската култура“ от Български филмов институт, заснел клипче за общината – ВИДЕО

Български филмов институт засне клипче за популяризиране на община Трън като част от проект на сдружението, предаде репортер на Zapadno.com.

В края на месец април тази година Български филмов институт е анонсирал проекта си, включващ заснемане и популяризиране на природните, културни, исторически и архитектурни забележителности на страната сред чуждестранни и български продуценти. Проектът е реализиран с подкрепата на фондация „Лъчезар Цоцорков“, която е създадена в чест на дългогодишния мениджър на „Асарел-Медет“ и на Българска минно-геоложка камара професор доктор Лъчезар Цоцорков. Още през пролетта от Български филмов институт са споделили, че изразяват благодарност към фондацията и на всички общини, които са приветствали проекта.

В последната седмица на месец юли секретарят на Българския филмов институт Искрен Константинов е гостувал на кмета на община Трън Цветислава Цветкова, за да представи официалното промоционално видео за пограничния район. “Трън е една от локациите, която стана част от проекта на БГФИ за популяризиране на Република България като подходяща дестинация за заснемане на филми, реализиран с подкрепата на Фондация „Лъчезар Цоцорков“. В знак на признателност за взаимната подкрепа, по време на официалното връчване на видеото, г-жа Цветкова получи почетния знак на #БГФИ „Приятел на българската култура“ и благодарствен адрес от името на председателя на Сдружението”, отбелязаха от Българския филмов институт. Кратки клипове по проекта са изработени и за други малки общини в България като например Стрелча, Чавдар, Ковачевци, Септември, Копривщица, Правец, Ракитово и други.

Български филмов институт работи за развитието на българската филмова индустрия чрез инициативи за подобряване на стратегиите и политики в областта, усъвършенстване на инфраструктурата, предоставяне на възможности за развитието и професионалната реализация на млади таланти в сферата на филмовата индустрия.

Релефът на община Трън представлява пъстра мозайка от ниски и средновисоки планини, хълмисти области и котловинни дъна. В северната част на общината, по долината на река Ерма е разположена високата 700 – 800 метра Трънска котловина с площ от 55 квадратни километра, дължина около 20 километра и ширина 3 – 4 километра. Тя е известна и като историко-географска област Знеполе. От север, изток и юг котловината е оградена от шест ниски и средновисоки планини, спадащи към така наречената Руйско-Верилска планинска редица. На север от котловината до границата с Република Сърбия са разположени южните склонове на Милославска планина (връх Голема Рудина, 1 485 метра, на граничната бразда, северозападно от село Слишовци) и Руй планина с едноименния си връх (1 706 метра), издигащ се на границата, северно от село Зелениград. От изток котловината се затваря от малката и ниска Ездимирска планина с Големи връх (1 219 метра), намиращ се източно от село Ездимирци. Южно от котловината се простират от изток на запад три ниски планини: Люляк планина (Люцкан планина) (северен дял на Ерулска планина) с връх Люляк 1 324 метра, разположен северно от село Ерул. На запад от нея е по-ниската Лешниковска планина с връх Златарица (1 085,5 метра), издигащ се на запад от село Студен извор. Най-на запад, по границата със Сърбия се простират източните склонове на Боховска планина, която загражда от югозапад Трънската котловина. Нейната най-висока точка връх Въргавица (1 393 метра) се намира на граничната бразда, западно от село Горна Мелна, пише в онлайн енциклопедията “Уикипедия”.

Вижте близо 2-минутното клипче, което представя Трън като атрактивна локация на картата на България:

Снимка: Български филмов институт

Виж също...

Loading...