0 градуса в Трън – най-ниската температура, която е измерена в български град през летния месец август

Най-ниската температура измерена в България през летния месец август е 0 градуса. Те са измерени в град Трън. Това става ясно от алманаха за времето, съобщи за Zapadno.com метеорологът Петър Янков.

През месец август стабилното слънчево и сухо време се дължи главно на преобладаващият антициклонален тип време. Нахлуванията на влажен и хладен океански въздух са по-редки от тези през юли. Тогава обикновено се развива мощна купесто-дъждовна облачност и падат краткотрайни, но интензивни валежи придружени от гръмотевични бури. Понякога са възможни локални наводнения и градушки.

Захлажданията са по-изразени в края на месеца, когато и температурите се понижават по-чувствително. Макар и рядко нощните температурите се понижават до 5 – 8 градуса. Най-студено през август е било в Трън – 0 градуса, Самоков – 1 градус, Смолян – 2 градуса, Казанлък и Панагюрище – 3 градуса, Пазарджик и Кнежа – 4 градуса. В София на 29 август 1981 година са измерени 3,5 градуса, в Пловдив на 24 август са отчетени 5 – 6 градуса, а в Плевен пак на 24-ти – 7,2 градуса през 1907 година. Тези ниски температури ни припомнят, че лятото не е вечно и скоро идва есента.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...