Жители в община Брезник са се снабдили с около 3 хиляди кубика дърва за огрев, горското стопанство има готовност да снабди още местни с твърдо гориво

Около 7 000 пространствени кубически метра дърва за огрев са предвидени за предоставяне на местното население от “Държавно горско стопанство-Брезник” за предстоящия зимен сезон. Това каза за Zapadno.com директорът на “Държавно горско стопанство-Брезник” инженер Василий Маринковски.

Към момента са предоставени за местното население приблизително 3 000 пространствени кубически метра дърва за огрев, които са добити в държавните гори към стопанството. От горското стопанство не са поставили ограничения в количествата за снабдяване на местното население с дървения материал, тъй като са добити още 3 500 – 4 000 пространствени кубически метра дърва за огрев. Основният вид дърва за огрев е бук, но има и количества от дървесния вид дъб.

Дървата се транспортират от временните складове до адресите на хората от частни фирми, тъй като “Държавно горско стопанство-Брезник” не разполага с транспорт. “Фирмите осигуряват услугата товарка/разтоварка и транспорт. И ги доставят до крайния клиент, пред вратата на жителите на населените места. В края на миналата седмица се издължихме и на последните заявили и в момента нямаме подадени заявления. Иначе имаме готовност. Миналата година са осигурени малко над 7 000 кубика на жителите”, поясни директорът на “Държавно горско стопанство-Брезник” инженер Василий Маринковски.

На декоративен разсадник “Старият яз” край град Брезник има налични и добити дърва за огрев, но количествата не са големи. Причината е, че допълнителният транспорт от разсадника до адреса на жителите оскъпява твърдото гориво. Затова е наложена нова практика добитите от временните складове в горите дърва да се транспортират директно за жителите по места. По този начин услугата по транспорта не се оскъпява допълнително. Между 10 и 14 временни склада на територията на землища на населени места в община Брезник разполагат с добити дърва за огрев.

Държавното горско стопанство на Брезник е извършило анализ, който показва, че тази година в сравнение с 2022-ра, снабдяването с дърва за огрев е по-слабо. Влияние при снабдяването за дърва за огрев през миналата година са оказали притеснения на хората и меката зима. Ръководството на териториалното звено на Югозападното държавно предприятие апелират хората вече да започнат да се снабдяват с дърва, които са добити и все още са сухи. “Процесът на горене е много по-добър, дървата имат по-добра калоричност и коефициентът на полезно действие е по-добър. Имаме готовност да снабдим хората с дърва преди есенно-зимния сезон. Есента, след като завалят дъждовете и пътищата се развалят, ще възникнат проблеми при снабдяването с дърва”, каза още инженер Василий Маринковски.

Виж също...

Loading...