За 2 месеца в област Перник са проверени близо 130 мотоциклета и триколесни моторни превозни средства, вследствие на което са установени 41 нарушения

В разгара на лятото Областна дирекция на МВР-Перник продължава засиления контрол върху мотоциклети и триколесни моторни превозни средства. Обявена е нулева толерантност към водачите на мотоциклети, които вдигат прекомерен шум, управляват безразсъдно и застрашават безопасността на движението, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР-Перник.

Проверките се извършват както в светлата, така и в тъмната част на денонощието. И в градовете и извън тях. Основната целта на полицейската дейност, е да се преодолеят проблемите с така наречените мотохулигани. Ще се следи и за неправоспособни водачи и такива, които не ползват защитни каски. Техническата изправност на двуколесни моторни превозни средства, управление на нерегистрирани и без регистрационни табели или номерата не са поставени на определеното за това място. Употреба на алкохол или други упойващи вещества, наличие на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ и не на последно място участието в нерегламентирани състезания и „гонки”.

В превантивен план органите на реда предприемат следните дейности:

  1. Осъществяване на контакт с различни групи мотоциклетисти от региона, като към тях е отправен призив за безопасно поведение по пътищата и улиците.
  2. На служителите от Областна дирекция на МВР-Перник осъществяващи контрол на пътното движение са поставени задачи по набиране на информация за движението на организирани групи мотоциклетисти (пътувания за мотосъбори), като своевременно информацията се подава на Оперативните дежурни части с оглед уведомяване на съседни дирекции на МВР.
  3. Срещи с управители на фирми провеждащи обучение на кандидат водачи на двуколесни моторни превозни средства, като им се предоставя информация за причините и обстоятелствата по настъпване на пътнотранспортно произшествие с мотоциклетисти и мотопедисти, с цел превенция и свеждане до знанието на кандидат – водачите.

В периода 1 май – 31 юли 2023 година на територията на региона са проверени 128 мотоциклета и триколесни моторни превозни средства. Установени са 41 нарушения – 26 за неползване на предпазни каски, 11 технически неизправни и 4 неправоспособни водачи. За периода са възникнали 7 пътнотранспортни произшествия със 7 ранени. Няма загинали хора. От полицията призовават гражданите да подават сигнали на телефон 112 за провеждащи се нерегламентирани състезания и гонки, като и за вдигане на прекомерен шум.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...