За първи път танцова формация “ШарениЯ” към читалището на Сопица ще се изяви зад граница, където чужденци ще научат за селото

Историческо събитие за културния живот на брезнишкото село Сопица се случва тези дни в Турция, където на участие е танцова формация “ШарениЯ” към местното народно читалище “Светлина-1932”, предаде репортер на Zapadno.com.

В ранното утро на 1 август формацията потегли към турския град Чанаккале. Градът е един от мегаполисите в Турция и е наричан “малкия Истанбул”. Причината за това название е, че градът е разположен и на двата континента – в Азия, и в Европа.

Танцьорите ще бъдат в азиатската част на турския град. “Ще играем три вечери и ще се представим с разнообразна и богата програма. Това е първото участие на групата извън страната, че дори извън пределите и нашия континент Европа. Като цяло за първи път ще се чуе за Сопица извън страната. И аз съм много горд с това, че успях да популяризирам фолклора ни даже и да го изнесем извън пределите на страната ни, а и на друг континент – Азия”, сподели за Zapadno.com секретарят на читалището в Сопица и ръководител на танцовата формация Кристиян Ивайлов.

Танцова формация “Шарения” е създадена през 2021 година и е съставена от 20 танцьори на различни възрасти. Всички те по един или друг начин са свързани със село Сопица. Съставът изпълнява автентични и обработени хороводни танци. Участва в местни, регионални и национални фестивали и празници, от които печели награди и призови места.

Снимка: Кристиян Ивайлов

Виж също...

Loading...