От динозавърското находище в Трънско изникват нови находки, учени откриха зъб от крокодил – СНИМКИ

Експедицията на палеонтолозите на Националния природонаучен музей при БАН в находището на къснокредна гръбначна фауна край Трън се радва на успешни първи дни на терен. Заедно със своите колеги от Геологическия институт при БАН и Софийския университет те извадиха на бял свят останките на разнообразни животни, които са обитавали района преди повече от 83 милиона години, съобщиха от Националния природонаучен музей.

Сред най-впечатляващите находки са два прешлена от едри влечуги, вероятно динозаври, както и още две, все още неопределени кости. Освен тях, палеонтолозите откриха и няколко големи фрагмента от коруби на костенурки, както и два, частично запазени зъба – един от крокодил и един от хрущялна риба. Сред вкаменелостите от безгръбначни животни се открояват и няколко рачешки щипки, една от които е най-едрата намерена в находището до момента.

В неделя, 6 август, към учените ще се присъединят и петима студенти от специалност “Геология” на Софийския университет. Всички участници в експедицията са въодушевени от досегашния фосилен “улов” и се надяват находището тепърва да им разкрие най-вълнуващите си тайни. Тазгодишните проучвания в Трънско ще продължат до 11 август, отбелязаха от Националния природонаучен музей.

Палеонтологичната експедиция “Трън 2023” е финансирана от Фонд Научни изследвания по проект “От динозаврите до най-ранните човешки предци: фундаментални проучвания на значими моменти от историята на фауната и миналото на човека” (КП-06ПН44/16, 2020). Още със стартирането си експедицията попадна на находка. Прочетете още по темата в публикацията: Шестата научна експедиция на динозавърското находище в Трънско стартира с находка от времето на динозаврите – СНИМКИ.

Разгледайте снимки от новите находки на динозавърското находище в Трънско:

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и Националния природонаучен музей

Виж също...

Loading...