Библиотеката към трънското читалище се сдоби с научнопопулярната книга “Песента на титаните – история за динозаври”, която разказва за динозавърското находище край Трън

“С радост съобщавам, че книгата “Песента на титаните – история за динозаври” от Владимир Николов вече е налична в библиотеката като дарение лично от самия автор”, съобщи библиотекарят Цветана Маркова.

През 2017 година екип, ръководен от учени от Националния природонаучен музей при БАН, открива палеонтологично находище в нашия град Тръни и от тогава работи там. Намерени са динозаврови кости и други фосилни съкровища. Книгата “Песента на титаните” ще ви направи участници в третата експедиция до Трънското находище. Ще се запознаете с работата и ежедневието на палеонтолозите и ще се потопите в едно истинско палеонтологично приключение, поясни библиотекарят Цветана Маркова от библиотеката към трънското народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”.

“Песента на титаните” е научнопопулярна книга, която проследява историята на третата експедиция до находището на динозаври край град Трън, състояла се през 2020 година. Чрез разказ от първо лице, който носи пътеписен елемент, се опитвам на разбираем език да представя естеството на палеонтологичната работа, основите на методите и анализите, които използваме, за да изследваме древното минало на живота и на планетата, както и проблемите, с които се сблъскват учените у нас, избрали палеонтологията за свой житейски път. За да бъдат пояснени научните термини и понятия е изготвен детайлен терминологичен речник, а над 30 снимки от работата на терен, диаграми и авторски художествени реконструкции на динозаври и други древни животни илюстрират текста”, отбелязва още Владимир Николов.

Снимка: народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”

Виж също...

Loading...