Пътят до храм-кладенеца “Пусто Гърло” е на финала, туристи вече минават по него – ВИДЕО

Пътят до храм-кладенеца “Пусто Гърло” в Брезнишко е почти готов и скоро ще бъде завършен на 100 %. Проверка на Zapadno.com установи, че по изграденото трасе, може да се достигне за около 15 – 20 минути с лек автомобил.

Трасето с дължина няколко километра и преминава през общински и държавни територии. Работата по подобряването на достъпа до забележителността стартира през 2018 година. От няколко години частта от пътя, която Община Брезник трябваше да направи, е завършена. Другата част, която преминава през държавни горски територии все още не завършена.

Очаква се до края на месец август пътят през гората, който се извършва от фирма-изпълнител, да бъде засипан с чакъл и валиран. Това поясниха за Zapadno.com от “Държавно горско стопанство-Брезник”. По отсечката, която преминава през държавни горски територии, се извършва реконструкция на съществуващ горски път. Отсечката е с дължина 1 километър и 516 метра и 74 сантиметра. Тя започва от започва от границата с изградения до момента общински път и завършва в непосредствена близост до мегалитния храм-кладенец.

Туристи вече преминават по пътя, който предстои да бъде довършен. Те са предупреждавани от охранител в началото на отсечката в гората за местата, където все още не са довършени насипвания на скална маса и са възможни пропадания. При дъждовно време туристи не са пропускани с автомобилите си в горската част на пътя, тъй като теренът в района става хлъзгав и превозните средства могат да бъдат блокирани в гората.

През 2020 година от Община Брезник монтираха указателни табели на второкласен път 63, в района на кръстовището за брезнишките села Конска, Гърло, Муртинци и Билинци. Една табела е поставена и на площада в село Гърло, а друга – по пътя между населеното място и съседното село Муртинци. Те показват в коя посока се намира новия път към храм-кладенеца. Желаещите да посетят забележителността преминават през санитарно-охранителната зона на питейния язовир “Красава”, което е забранено, но самоделни указателни табели водят хората точно оттам.

През есента на 2020 година по инициатива на депутата от парламентарната група на „БСП за България“ инженер Любомир Бонев и със съдействието на доставчик на интернет от Перник на храм-кладенеца бяха монтирани камери, които денонощно подават картина към Община Брезник. След неколкократни въпроси на инженер Любомир Бонев от парламентарната трибуна бе осигурено финансиране за изграждане на път до храм-кладенеца, а борбата за изграждане на покрив над уникалното за Югоизточна Европа съоръжение продължава, поясниха тогава от пресцентъра на „БСП за България“-Перник.

Храм-кладенецът е археологически обект, открит при разкопки през 1972 година. Съществуват различни теории за неговото датирани и предназначение. Тъй като до момента няма систематични научни изследвания, културно-историческите интерпретации за кладенеца остават хипотетични.

Вижте във видеото на Zapadno.com как се достига до храм-кладенеца “Пусто Гърло” по пътя през нивите и гората:

Виж също...

Loading...