Тази година комарите в Брезнишко са повече, поради дъждовете, поетапно ще се пръска срещу насекомите в селата

Популациите на комари на територията на община Брезник са повече, отколкото през последните години. Тенденцията се наблюдава в много населени места в общината и причината са честите дъждове в края на пролетта и началото на лятото. Това поясни за Zapadno.com екологът на Община Брезник Детелина Виденова.

В края на месец юли в град Брезник и малка част от другите населени места на територията на общината беше извършена масова обработка срещу имаго (възрастни форми на комари). Това породи коментари в общественото пространство, тъй като повече села в Брезнишко не бяха обхванати от обработката. Причината е, че частната фирма, която извършва обработката, може да работи единствено през нощта и обслужва и други общини в региона и страната.

Обработката се извършва нощно време, тъй като тогава комарите са активни и по-лесно се унищожават. Освен това за ефикасна обработка е необходимо метеорологичните условия да са благоприятни. Поетапно ще бъдат обхванати и други села в община Брезник, за които ще бъде оповестен график от общинската администрация, след уточнение с фирмата.

Тази година в селата и града, особено покрай водоемите и реките, се наблюдават повече комари, отколкото предишни години. Причината са влажната пролет и дъждовете в началото на лятото. Това отбеляза още екологът на Община Брезник Детелина Виденова.

Виж също...

Loading...