Задават се избори в Брезнишко: Избирателите в селата Ноевци, Слаковци, Кошарево и Велковци със сигурност ще избират кметове наесен

В част от селата на територията на община Брезник наесен ще могат да бъдат избирани местни кметове. Това се случва след промените в Изборния кодекс, които станаха факт в края на 2022 година, предаде репортер на Zapadno.com.

На 29 октомври ще се произведат избори за общински съветници и за кметове на общини, райони и кметства. След поредните промени в Изборния кодекс на последните местни избори през октомври 2019 година единствено избирателите в брезнишкото село Ноевци имаха възможност да избират свой кмет, тъй като само в това населено място от малките такива в община Брезник населението надхвърля изискването за 350 души. В останалите села на територията на община Брезник бяха назначени кметски наместници.

Според последните промени в Изборния кодекс населените места с население над 100 души сами ще могат да избират кмет на кметство. “Населените места, които към деня на обнародването на указа на президента на републиката за насрочване на общи избори за общински съветници и за кметове отговарят на изискванията на чл.16, т.1 от Закона за административно-териториалното устройство на Република България, придобиват статут на кметство и в тях се произвеждат избори за кметове на кметства едновременно с произвеждането на общи избори за общински съветници и за кметове”, гласи точка 1 на параграф 17 от Изборния кодекс.

По данни от Главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване”, които са актуални към средата на месец юни тази година, в брезнишките села Велковци, Кошарево, Ноевци и Слаковци населението по постоянен адрес е над 100 души. Това означава, че в тези населени места ще могат да се произведат избори за кмет на съответното село.

Виж също...

Loading...