От всичките 51 села в Трънско само в едно местните отново ще могат да избират свой кмет на изборите наесен

В село Филиповци в община Трън със сигурност на 29 октомври ще може да се избира местен кмет на изборите за общински съветници и кметове, предаде репортер на Zapadno.com.

В края 2022 година бяха приети промени в Изборния кодекс, които позволяват на населените места с население над 100 души да избират местни кметове. Допреди приемането на промените избирателите на населените места с население над 350 души можеха да избират кметове на местни избори. Тази промяна оказа влияние и на местните избори през 2019 година гласоподавателите в трънските села Филиповци и Туроковци вече нямаха възможността да избират свой кмет.

По данни от Главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване”, които са актуални към средата на месец юни тази година в трънското село Филиповци населението по постоянен адрес е над 100 души. “Населените места, които към деня на обнародването на указа на президента на републиката за насрочване на общи избори за общински съветници и за кметове отговарят на изискванията на чл.16, т.1 от Закона за административно-териториалното устройство на Република България, придобиват статут на кметство и в тях се произвеждат избори за кметове на кметства едновременно с произвеждането на общи избори за общински съветници и за кметове”, гласи точка 1 на параграф 17 от Изборния кодекс.

Виж също...

Loading...