Читалищата на селата Сопица, Велковци и Долна Секирна ще се включат в събора “От браздата до софрата – по дългия път на хляба” в Земенско

Общо 55 формации и много индивидуални изпълнители ще се включат в третото издание на фолклорния събор “От браздата до софрата – по дългия път на хляба”, който ще се проведе тази събота (12 август) в земенското село Пещера. Сред участниците ще бъдат и читалищата в брезнишките села Сопица, Велковци и Долна Секирна, съобщи за Zapadno.com главният експерт “Култура и духовно развитие” в Община Перник Иванка Василева.

Празникът ще бъде открит в 10:30 часа на откритата сцена в село Пещера. На сцената ще се проведе фолклорна програма, в която ще се изявят 437 участници от 35 формации, както и много индивидуални изпълнители. По време на събитието ще бъде подредена изложба на обредни хлябове и кулинария, в която с трапези ще се включат 20 читалища и пенсионерски клубове, сред които и народно читалище “Светлина-1932” в село Сопица. Общо 198 ще бъдат участниците в изложбата на обредни хлябове и кулинария. Между 11 и 13 часа читалището-домакин в село Пещера ще демонстрира целия процес по приготвянето на хляба, замесването на баници, зелници, обредни хлябове и питки в подници. Специални гости на празника ще бъде група с над 50 туристи, организирани от неправителствената организация “Пендара” от София.

В програмата на сцената и изложбата по време на фолклорния събор “От браздата до софрата – по дългия път на хляба” ще се включват общо 635 участника от 5 области на страната. Всички изпълнители ще получат грамота за участие и ще бъдат връчени специални тематични подаръци. Кметът-домакин ще връчи награда за най-добре представил се участник. В края на събора ще стартира концерт на Мартин Борисов и солистите Анета Асенова и Силвия Симеонова.

Целта на фолклорния събор “От браздата до софрата – по дългия път на хляба” е да се пресъздаде духа на жътва, вършитбата, замесването на обредния хляб и да се възпее трудолюбието на българина. Организатори на събора са народно читалище “Крюгер Николов-1922”, кметското наместничество на село Пещера и с подкрепата на Община Земен.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...