Частен дърводобив в Трънско ли е причина за лошото състояние на пътя към Ломница?

Пътят към трънското село Ломница, което се намира до природната забележителност Ждрелото на река Ерма, е осеян с опасни участъци. Въпреки това състоянието на асфалта е сравнително добро в сравнение с пътища към други села в Трънско, но е въпрос на време да започнат проблеми. За състоянието на отсечката сигнализираха до Zapadno.com жители в малкото трънско село. От Община Трън предприемат мерки по премахване на паднали камъни и земни маси от платното за движение.

Въпросната отсечка е с дължина 2 километра и започва от района на паркинга на Ждрелото на река Ерма. Пътят е асфалтиран, но тесен. Завършва в центъра на Ломница, а от него главният път към къщите в селото вече е черен. Според ломничани отсечката не е почистена от крайпътна растителност, а на места асфалтът се е напукал и има опасност от пропадане в дерето към Ломнишка река. Проблемът с напукания асфалт се е получил от камиони с дърва, които след дърводобив от подножието на планината Руй, преминават по отсечката за Ждрелото на река Ерма. Дърводобивът над селото се извършва от няколко години и по думите на ломничани пътят за Ломница не е пригоден за превозни средства с такава маса, като тази на камионите с дърва. Допреди години край паркинга на Ждрелото на река Ерма бил поставен пътен знак, преди началото на отсечката за село Ломница, която указвала, че по пътя не могат да преминават моторни превозни средства с определена маса. Знакът бил премахнат, споделиха още местни жители.

Репортер на Zapadno.com провери и засне в началото на месец август състоянието на пътната отсечка, която е с дължина 2 километра. Това, което може да се види и от снимките е, че на места асфалтът на пътя е леко напукан, покрай пътната лента има пропаднали банкети или мантинели. Растителността покрай пътя не е изчистена. Пътен знак за забрана за преминаване на моторни превозни средства от парк “Ждрелото” към центъра на село Ломница няма. Впечатление правят две пръчки по трасето, които са забучени на места с пропадания на част от пътя. На една от пръчките дори е поставена метална бирена кутия за по-добра сигнализация. Обозначението е дело на ломничанин.

От Община Трън отговориха на 4 въпроса на Zapadno.com по темата с пътя за село Ломница, които бяха подкрепени със снимков материал на актуалното към началото на месец август състояние на отсечката.

Община Трън следи за състоянието на общинската пътна мрежа не само в с. Ломница, а и на територията на цялата община, като напомняме, че по-голямата част от общинската пътна мрежа – пътищата трети и втори клас се управляват и поддържат от Областно пътно управление, отговориха от общинската администрация на Трън относно това дали периодично се следи състоянието на пътя за Ломница.

При констатиране на опасни участъци, за които има реална опасност за живота и здравето на населението се вземат мерки – обозначаване с ленти и уведомяване за опасност със съответните пътни знаци, отстраняване на обрушена скална маса и почва и други. Пътят за Ждрелото и село Ломница периодично се почиства от паднали камъни и земни маси, добавиха от Община Трън.

На въпроса дали е разрешено на камиони с дърва да преминават по пътната отсечка и относно въпросния пътен знак в началото на отсечката при парк “Ждрелото” от администрацията уточниха, че всички пътища на територията на община Трън за отворени за обществено ползване, като са обозначени със знаци съгласно Закона за движение по пътищата. Преди 15 години е извършен ремонт на мостовете към парка край природната забележителност и Ломница. Допреди ремонта по отсечката към Ломница и Ждрелото на река Ерма са били поставени знаци за преминаване на превозни средства с определена допустима маса.

След извършени строително-монтажни работи през 2008 година и пускането в експлоатация на новите мостове този знак е отпаднал. В района на село Ломница има частни гори, управлявани от частни собственици, които извършват дърводобив в рамките на разрешеното. Също така от района на село Ломница е част от добива на дърва за огрев на местното население, контролът по изпълнение на което се осъществява от общинското предприятие. Общината няма причина да се намесва в управлението на частната собственост и дейността на частни фирми за дърводобив. Забранителни режими не са налагани към момента, отбелязаха от Община Трън.

Оказва се, че според регистъра на регистрираните свлачища, който е публично достъпен на сайта на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, по пътя за село Ломница не са записани такива. От Община Трън добавиха, че това, което се вижда от снимките в отсечката за селото, са слягания. “Сниманото от Вас по пътя за с. Ломница се класифицира от специалистите инженери геолози и геодезисти като слягане на пътя. Пътя за с. Ломница е направен през 2008 година по проект за развитие на селските райони. Той беше един от малкото ремонтирани основно пътища на общината. В момента на територията на общината има много по-обрушени пътища, на които повече от 40 години не е правен ремонт. Възможностите ни за съжаление са ограничени в рамките на капиталовите средства. От всички подавани до момента проекти за ремонт, реконструкция и рехабилитация на общински пътища, като допълнителни средства в предходната година ни бяха предоставени единствено за пътя към с. Радово. Отказите за финансиране на на проектите се мотивират с намаляващото население на Община Трън, от която тенденция най-сериозно са засегнати селата”, добавиха още от ръководството на Община Трън.

По отношение почистването на треви и храсти по четвъртокласната мрежа от общинската администрация на Трън уведомиха, че и в момента работниците по благоустройство и комунално стопанство поетапно почистват банкетите и косят тревата.

Разгледайте снимки от състоянието на пътя между парк “Ждрелото” и центъра на село Ломница, заснети в началото на месец август:

Виж също...

Loading...