Да повикаш неволята: В трънско село сами се справят с проблемите си, вместо да чакат институциите

Лялинци е едно от малкото села в област Перник, в което местните хора са взели нещата в свои ръце. От няколко години насам група инициативни хора организират местните и тези с имоти в селото, за да извършват облагородявания, предаде репортер на Zapadno.com.

Ежегодно в центъра на селото, което попада в територията на община Трън и граничи със съседно Брезнишко, се събират пари и провеждат отчетни събрания. Почистване на крайпътна растителност, ремонт на селския водопровод и организиране на честване на събора са основните дейности, които с общи усилия са реализирани. Предстои довършване на обновяването на стария водопровод и продължаване почистването по главния път към селото.

Инициативността в едно малко населено място е била актуална в миналото и конкретно за Лялинци това може да се научи от някогашния вестник “Любаш”. Изданието е излязло в един-единствен брой през 40-те години на XX век и от него може да се научи как през 1946 година дейност на младежи от селото е спомогнала за електрифицирането му, което е факт 2 години по-късно – през 1948-а. Изграждането на водопровода също е било извършено от местните.

Десетилетия след облагородяването на малкото планинско село се появяват редица проблеми – аварии по водопроводната мрежа, дупки по улиците и избуяла растителност край пътя. Приказката за неволята от Ран Босилек е отражение на това, което се случва към днешна дата в Лялинци. Повечето местни хора са се организирали в неофициален кооператив. Събират пари и доброволно участват в инициативи за справяне с належащите проблеми. “Ще правим лифт до Любаш (бел. ред. върхът и едноименната планина, които са над селото)”, шегува се местен човек пред репортер на Zapadno.com. Не на шега за последните 2 години местните подменили над 4 300 метра водопровод и извършили обновяване на част от съоръженията на селската водопроводна мрежа. Приоритетен е ремонтът на водопровода, който е толкова амортизиран, че и през зимата, и през лятото по него се появяват аварии.

Всичко започнало със сериозна авария на площада в населеното място. “Ние първо започнахме с едно много хубаво почистване на пътя Лялинци – Неделково. Това беше общата ни инициатива. Всъщност оттам тръгна идеята да правим такива инициативи. Тъй като водопроводът беше доста стар, на почти 100 години и доста често ставаха аварии. Решихме, че трябва да се подновят тръбите и по-добрият вариант беше да не чакаме. Просто се събрахме, решихме го на събрание. 2021 година тук почти цялото село се бяха събрали, много хора имаше. Тогава обсъдихме всички каква ще е таксата, какво точно ще се прави. Единствено имахме молба към кметицата на Трън да ни се изпрати багер, който да ни помогне. Това беше помощта. Неколкократно беше изпратен багер, който помогна”, каза Цветелина Маркова.

На въпрос дали трудно се организират хората, Цветелина отговори: “Не, през 2021 година всички прегърнаха идеята и парите се събраха в рамките на няколко месеца. Тук трябва да отбележим, че двама души работиха напълно безвъзмездно – единият е Данчо, а другият е Ташко. Разбира се от време навреме събота и неделя се включваха и други хора, но те бяха основната двигателна сила, която подмени целия водопровод. Само двама човека, на които абсолютно нищо не им е заплатено”, добави Цветелина Маркова.

Снимка: Село Лялинци

Виж също...

Loading...