Негостоприемно време в Трънско изпрати шестата научна експедиция на динозавърското находище, но не попречи да бъдат направени нови открития

На 11 август приключи шестата палеонтологична експедиция до находището на динозаври и други къснокредни гръбначни животни край град Трън. Експедицията, ръководена от доц. Латинка Христова от Националния природонаучен музей към Българска академия на науките включваше както нейни колеги от музея, така и учени от Геологическия институт към БАН и Софийския университет. Последните няколко дни от престоя на изследователите в Трънско протекоха при силно променливи атмосферни условия и усложнена работна обстановка. Тези обстоятелства не попречиха да бъдат открити множество вкаменелости, съобщиха от Националния природонаучен музей.

Палеонтолозите на Националния природонаучен музей към Българска академия на науките определят експедицията като пореден успех на екипа. Събраните десетки вкаменелости обогатяват знанието ни за сухоземната и сладководна фауна, обитавала района преди малко повече от 83 милиона години. Сред най-любопитните останки са няколко кости от едри влечуги, сред които поне два прешлена, половин дузина зъби на крокодили, може би първият зъб от динозавър, намерен в находището, както и костни фрагменти от микрогръбначна фауна (гръбначни животни с тегло под 1 килограм), принадлежащи вероятно на земноводни. И тази година най-многобройни бяха вкаменелостите от коруби на костенурки. За изненада на палеонтолозите, по-голямата част от новооткрития костен материал произхожда от скални пластове, в които при предходните експедиции са намерени едва няколко вкаменелости от гръбначни животни.

Предстои обработката на находките от трънските динозаври и техните съвременници в лабораторни условия – почистване и инвентиране на събраните вкаменелости. В различен етап на подготовка са и няколко научни публикации, които ще представят пред научната общност част от получените от екипа на Националния природонаучен музей към Българска академия на науките и техните колеги резултати.

Палеонтологичната експедиция “Трън 2023” е финансирана от Фонд Научни изследвания по проект “От динозаврите до най-ранните човешки предци: фундаментални проучвания на значими моменти от историята на фауната и миналото на човека”.

Снимка: Национален природонаучен музей към Българска академия на науките

Виж също...

Loading...