Художникът, който изографисва храмове в Брезнишко: Единственото място, на което може да се умориш от рисуване, е църквата

Художникът от Перник Красимир Асенов е сред търсените творци в Брезнишко, а и в други общини на страната. Причината е, че той се занимава с изографисване на храмове, което в последните години бележи подем, предаде репортер на Zapadno.com.

Красимир Асенов е изографисал двете църкви, фиалата, беседката и старата трапезария в Църногорския манастир “Свети Безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци, църкви в Пернишко, Софийско и други райони на България. Художникът е духовен човек и се занимава с рисуване от дете. Икони рисува от ученик. През последните 21 – 22 години активно изобразява стенописи. Като личност е скромен човек и може би това му качество спомага да не отказва на покани за изографисване на църкви и параклиси.

В последната година той изографисва стените на храм-паметник “Свети Георги Победоносец” в град Брезник. Покрай работата хората в района са го научили и наскоро изографиса купола на църквата “Свети Николай Чудотворец” в село Ноевци. “Там има млади хора, които се занимават. Има фондация за Ноевци, която е активна. Като гледам нещата ще вървят, защото те имат амбиция и сърце”, сподели Красимир Асенов.

Бай Рангел от село Сопица пък го уговорил да изобрази стенопис в тамошния храм “Свети Георги”. “В Сопица има един много интересен приятел мога да кажа – Рангел. Много е активен и на него не мога да откажа. Той има един приятен тембър. С неговия тембър не може да му откаже никой нищо”, сподели художникът.

Предстоящите проекти пред художника винаги са повече отколкото може да поеме и винаги са повече отколкото се осъществяват. Това сподели с усмивка и реализъм Красимир Асенов. Рисуването на стенописи е най-трудно в работата на един художник. “Единственото място, на което може да се умориш от рисуване, е църквата. Като седиш в ателието няма как да се умориш от рисуване на картина. Няма никакво физическо натоварване. Физически можеш да се умориш от рисуване само от стенописите в църквите. Защото имаш скеле, имаш качване, имаш слизане. Имаш мащабни неща. Дребните неща са по 2 метра. Мога да рисувам само икони и да ги продавам по пазара, по църкви, по иконостаси. Мога от това да живея, но няма никакво предизвикателство. Обичам предизвикателствата. Колко се справям не знам. Дано не правя груби грешки. Иначе със сигурност правя грешки”, сподели Красимир Асенов.

Виж също...

Loading...