Жена събира разпилян на Бърдото боклук, но е безсилна срещу вятър и диви животни, от Общината ще предприемат мерки

В края на лятото отпадъците продължават да са водеща тема за обществеността. Боклук около паметната морена и беседката в местността “Чурек” на хълма Бърдото над град Брезник е почистван от жена, която доброволно е избрала да приведе района в приветлив вид. Въпреки опитите и тя се оказва безсилна срещу вятър и диви животни, предаде репортер на Zapadno.com.

В предишни публикации читатели на Zapadno.com са се запознавали с процеса по почистване на пространството около паметната морена на Бърдото. Периодично от Община Брезник извършват почистване на кофите за отпадъци, но поради тесния габарит на пътя, сметосъбиращият камион няма как да се изкачи до местността “Чурек”. Затова се налага с друга техника да се извозват отпадъците от кофите.

Но освен общинската администрация, за чистотата на Бърдото се грижат и добролци. Един от тях е Моника Арионова, която се свърза със Zapadno.com, тъй като е срещнала безсилие да се справи с отпадъците. “Всяко лято идвам за 4-5 месеца в града. Винаги правя всекидневно качване на Бърдото до паметника. За съжаление от година на година, състоянието на лесопарка става все по трагично. Стъпалата до хижата ги чистихме с леля ми, а за пътеките по бърдото помага един господин от град Брезник по име Славчо. Но не това ме фрапира. Тази година от 18.07.2023 до днес 16.08.2023 кофите за боклук при паметника не са почиствани. 2 пъти събирах разпиления боклук по ливадата, под храстите и дърветата, но поради препълнената кофа събирам боклука в найлонови торбички и чували и ги оставяме до кофата. Но… Един по силен вятър или диви животни ги разпиляват отново. За този 1 месец, дори веднъж не е дошла боклукджийската кола до горе. На хижата също има една кофа пълна с боклуци. На 18. 07 имаше фойерверки и кашоните им все така си седят горе в препълнената кофа. Моля ви, сигнализирайте нужните инстанции, защото никой не обръща внимание на моите въпроси, а чистотата на природата зависи от нас…”, сподели Моника Арионова.

Екологът в Община Брезник Детелина Виденова поясни, че ще бъде изпратена техника, която да извози отпадъците. Тя отбеляза, че кофите за боклук се пълнят бързо, тъй като мястото е предпочитано за отдих от много хора. Преди време е бил поставен контейнер, който недобросъвестни граждани деформирали. При всеки сигнал подаден до Община Брезник относно чистотата на хълма и лесопарка над града се реагира. Хотелът и хижата на Бърдото се обслужват от сметосъбиращата техника на Община Брезник.

Местността “Чурек” е предпочитано място за отдих за млади и стари. В този район са разположени забележителности като паметната морена в чест на битката край Брезник по време на Сръбско-българската война през 1885 година, оброкът “Свети Спас”, място за палене на огън и беседка с маси и пейки.

Снимка: Моника Арионова

Виж също...

Loading...