Загуби на питейна вода за Брезник: Водопроводът от язовир “Красава” до пречиствателната аварира в частни имоти или труднодостъпни места

Довеждащият водопровод от питейния язовир “Красава” до пречиствателната станция над град Брезник аварира. Течове се появяват в частни имоти или на труднодостъпни места. Това каза за Zapadno.com управителят на общинското дружество “Водоснабдяване”-Брезник инженер Иван Ковачев.

В днешния горещ летен ден управителят на дружеството и негови колеги отново обикалят по трасето от язовира до района на село Гърло, за да работят по отстраняване на аварии. От началото на настоящата година до момента по довеждащия водопровод са възникнали над 30 теча, които са отстранени. Служителите на “Водоснабдяване”-Брезник оставят обичайната си работа, за да работят по спешното отстраняване на авариите. Работи се с техника, но и с ръчен труд. Отстраняването се извършва, докато екипът има сили да работи. Това поясни управителят на общинското дружество инженер Иван Ковачев.

Довеждащият водопровод от язовира към пречиствателната станция над град Брезник е стоманен и най-критичното трасе от него е ремонтирано, но решението е цялостна подмяна. Община Брезник е изготвила проект за ремонт на водопровода, който е с дължина 7 километра.

Тръбата минава и под частни дворове, мандрата в село Гърло или труднодостъпни имоти. Водоподаването за Брезник не е засегнато и в много редки случаи водата се спира, за да отстрани авария. “Понамокрят се хората на водата. Но сега е лято и става да се намокриш. Тази година от тези 30 аварии два пъти да сме спирали водата”, каза още инженер Иван Ковачев.

Към момента загубите на вода от течовете не могат да се изчислят. В проекта за обновяване на водопровода е заложено на изхода от язовира да се монтира измерително устройство. Чрез него и с допълнително измерване на водата на изхода от пречиствателната станция ще може да се изчисляват загуби.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...