Площадът на Долна Секирна събра местни таланти, около 30 ястия и много гости – ВИДЕО+СНИМКИ

Близо 2-часов празник се проведе в центъра на брезнишкото село Долна Секирна под надслов “От секирско по секирско”. Празникът показа около 30 ястия и даде възможност на млади таланти от селото да се изявят, предаде репортер на Zapadno.com.

Първото издание на “От секирско по секирско” стартира малко след 17:30 часа в съботния ден. Сред гостите бяха заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска, краеведът и историк от Брезник Аниела Асенова, етнохорологът от Перник Милчо Георгиев, етнологът от Перник Цветана Манова, местният дарител Евлоги Бонев и други. Началото на програмата беше дадено с двама глашатай с барабан – момиче и момче. “Идвайте, идвайте! Тук ще има празник! Ще пеем, ще танцуваме, ще казваме стихчета”, казаха глашатайчетата на площада.

На маси, декорирани с бали сено, черги и други елементи, придаващи битовия стил на българското село, бяха подредени около 30 ястия – погачи, зелници, кексове, торти, баници, качамак и дори украински кулинарни изкушения, приготвени от украинка. Празникът се организира по инициатива на Светла Маринова, която има родословни корени в Долна Секирна и е подкрепен от кметското наместничество на селото и местното народно читалище “Иво Войвода-1928”. “Идеята се роди съвсем случайно, в един разговор с един наш много известен и емблематичен за селото човек господин Евлоги Бонев. Бях му на гости в София. Говорихме си за представяне на нашите две книги, тъй като аз имам написана книга. Казах му, че не съм много съгласна, защото това донякъде лични неща. Нашите жени от селото прославят Долна Секирна по много краища и печелят винаги първо място, златни медали, грамоти. И аз реших, че ние на местна почва първо не сме им отдали заслуженото към тях, като благодарност. И второ този позабравен вкус от години, който аз си спомням от детството, но нашите деца не го знаят. Исках да го представя. И най-вече тук, в селото да се съживи тази душа, която е била в миналото на селото. Всичко беше много на педали и форсирано. Оказаха ми пълно съдействие от читалището. Много се радвам, че всички са го възприели – има емоция и еуфория”, каза Светла Маринова.

Идеята е празникът да продължи и да се превърне в ежегоден, провеждайки се по това време на годината. Днешната дата на първото издание на “От секирско по секирско” е белязана с тъга в живота на Светла Маринова, тъй като на 19 август преди 2 години е починала майка и. Инициаторката на празника описва майка си като страхотна кулинарка на месеници.

При откриването на празника думата беше дадена за приветствие на кметския наместник на Долна Секирна Богомил Савов. В приветствието си той изказа благодарности на Светла Маринова и Евлоги Бонев. След него отец Владимир, който също е от селото, поздрави присъстващите и изпя “На многая лета”.

В програмата с изпълнения на народни песни активно се включи талантливата народна певица към читалището Яна Кирилова. Освен нея на площада се изявиха внучките на Светла Маринова и деца от селото, изпълнявайки песни, стихове и танци. По време на програмата Яна Кирилова изпълни песен, специално за Евлоги Бонев, който помага за развитието на селото. Той се разчувства от милия жест. Към края на програмата бяха връчени грамоти и награди. Кулминацията беше масова дегустация на ястията, изложени на масите.

Вижте във видеата на Zapadno.com как беше открито първото издание на “От секирско по секирско” (ако четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Разгледайте снимки от празника в центъра на село Долна Секирна:

Виж също...

Loading...