Община Брезник иска да успокои движението на входовете на населените места и други мерки за мобилност чрез партньорство с общинската администрация на Перник

Споразумение за партньорство във връзка с участие на Община Брезник в съвместен проект с Община Перник по процедура “ЕКОЛОГОСЪОБРАЗНА МОБИЛНОСТ” одобри Общински съвет-Брезник. Решението за партньорството беше взето на последното редовно заседание на брезнишките общински съветници, провело се в средата на месец август, предаде репортер на Zapadno.com.

Предложението за изпълнение на инвестициите по процедурата ще се финансира от Механизма за възстановяване и устойчивост. Основната цел е да се изпълнят мерки за устойчива градска мобилност в партньорства при наличието на идентифицирани проекти или приоритети в одобрените Планове за интегрирано развитие на общините и в Интегрираните териториални стратегии за развитие на регионите от ниво NUTS 2, както и съответствие с одобрените Планове за устойчива градска мобилност, пише в приетата от Общинския съвет докладна.

Община Брезник би могла да участва с предложения по дейност, свързани с изпълнение на инфраструктурни мерки за безопасна градска мобилност, насочени към уязвимите участници в движението – пешеходците и велосипедисти. Това включва допустими дейности като изграждане на пешеходни надлези с достъп за хора с намалена подвижност, изпълнение на осветеност на пешеходни пътеки, изграждане на велосипедна инфраструктура и изпълнение на мерки за успокояване на движението на входовете на населените места (намаляване на скоростта чрез маркировка, настилка с различен цвят текстура, осветени и дублирани пътни знаци, стеснение на платното за движение и изграждане на разделителен остров и комбинация от тях).

Друга дейност, по която общинската администрация на Брезник би могла да участва с предложения, е разработване генерални планове за организация на движението. Този план е основен документ за съответното населено място, с който се уреждат редица принципни въпроси като организация на транзитното движение, маршрутите на линиите от обществения транспорт и други.

Чрез приетото решение на Общински съвет-Брезник ще се извърши актуализация на Плана за интегрирано развитие на Община Брезник за периода 2021 – 2027 година в определена част на документа.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...