Полет от Брезник: Любители на летенето разглеждат района с моторен делтапланер – ВИДЕО

Летенето на ниска височина се превръща в по-достъпен за всякакви възрасти спорт. В това отношение летището край град Брезник е желано място за началото на въздушни разходки в района, предаде репортер на Zapadno.com.

През топлите месеци и обикновено в почивните дни летището е посещавано от членове на клуба по парапланеризъм и делтапланеризъм в Перник. Те пристигат рано сутрин с желаещи да поемат на въздушна разходка с моторен делтапланер. Всичко е уточнено предварително и винаги се следят въздушните течения. “И парапланера и делтапланера имат безмоторен и моторен вариант. Това сега е моторният вариант на делтапланера. Рано сутрин и за хората е по-приятно, а и с напредване на деня и напичането от Слънцето започват така наречените термични потоци става по-турболентно и на хората, които се возят не им е толкова приятно. Но сутрин, когато няма вятър, е най-добре. Най-малкото, защото неналичието на вятър позволява влизането над планините – над Любаш и всички планини в Краище”, каза за Zapadno.com Веско Георгиев от клуба по парапланеризъм и делтапланеризъм в Перник. Лети и около Бърдото, както и към Радомирско.

Оптималната височина, на която лети моторният делтапланер, е между 500 – 700 метра над терена. На тази височина релефът на терена все още е разпознаваем. Над 700 метра релефът започва да се уеднаквява. Времето на полета е различно, като с пълен резервоар той може да продължи 7 часа. Местата в моторния делтапланер са две – едно за пилота и едно за пътника. Важно уточнение е, че пилотът е лицензиран.

Интересът за летене, а и към всички екстремни спортове се засилва в последните години.

Вижте във видеото на Zapadno.com как излита моторният делтапланер от летището край Брезник (ако четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Виж също...

Loading...