За Евлоги Бонев – човекът, който помага на Долна Секирна, пише в книгата “Един необикновен живот”

Книгата “Един необикновен живот”, посветена на Евлоги Бонев от брезнишкото село Долна Секирна и неговото семейство е написана от университетския преподавател и учен доцент доктор Пенка Илиева-Балтова. Изданието се разпространява в приятелския кръг около Евлоги Бонев, но един екземпляр е предоставен и на народно читалище “Иво Войвода-1928” в Долна Секирна, предаде репортер на Zapadno.com.

Доцент доктор Пенка Илиева-Балтова е и основател на академичния университетски курс по Психолингвистика във Факултета по славянски филологии на Софийския университет “Свети Климент Охридски”. Тя е автор на 21 монографии и учебници, както и на над 80 научни статии в България и извън пределите на страната.

Книгата “Един необикновен живот” разказва за това как Евлоги Бонев е поел по своя житейски път от село Долна Секирна и достигнал до срещи с папа Йоан Павел II. “Един месец бяхме с нея и нейния съпруг в Женева. Заведох ги, за да видят как съм живял 25 години там и въобще да им разкажа за целия живот. Всичко това след това тя го написа в един много хубав художествен стил. Това е книга за моя живот, започвайки с цървулите, стигайки до папата, стигайки до най-висшите постове в ООН. Долна Секирна е обетованата земя, на която винаги, когато съм се връщал, съм се пълнил с енергия”, сподели Евлоги Бонев. В изданието пише и за любимата за секирчанина страна извън България. Това е западноафриканската държава Гана, където той е бил 5 години.

Евлоги Бонев е роден и кръстен в Долна Секирна, но повече от половината си живот е бил в чужбина. Там той е почуствал как корените му го дърпат обратно в родината. Той помага на читалището, църквата и общността в Долна Секирна, както и за Ерулския манастир “Света Троица”, на който е ктитор.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...