Брезничанката Павлина Денкова: Надявам се, че днешните граовци ще напишат новата история – ВИДЕО

Историята на Брезник и Брезнишко е част от националната ни история и памет. В това е убедена брезничанката Павлина Денкова, която отдава дълги години от живота си за библитечното и музейното дело в Граово, предаде репортер на Zapadno.com.

86-годишната Павлина Денкова е първият уредник на музейната сбирка в Брезник. Началото на музейното дело в града е поставено в края на 50-те години на XX век. “Решихме група инициатори и читалищни дейци да създадем музей. Това беше Симчо Тодоров – секретар, Ванко Стратиев – председател, Милчо – фотограф, Георги Кафеджийски – художник и аз. Експонатите, с които разполагахме, снимките преди всичко говореха за партизанското движение, революционното движение в нашия край. Подредихме във витрини, в пана, в снимки и така поставихме началото на музейното дело. Впоследствие след години музеят се местеше на различни места. Преместихме го в Любеновата къща. Музеят в Симовата къща срещу банката. И така до 1970-та година, когато се построи новата читалищна сграда. Слънчева, разкошна, модерна, с модерно обзавеждане. Музеят се разположи на първия етаж, а на втория етаж библиотеката. Годините минаваха. Дойдоха демократичните промени и аз бях съветник в Общината. Но дочуха се гласове, че искат Класното училище да го направят на ресторант – таверна. Тогава се нададе страхотен вой. Бяхме против това. Но благодарение на разбирането на тогавашния кмет Георги Михайлов, музеят от читалището отиде на мястото, където трябваше да бъде”, разказа Павлина Денкова.

За попълването на музейния фонд са спомогнали брезничани с костюми, документи, тъкани и други предмети от своите домове. “Много разкрития, много документи бяха намерени и предадени в музейната сбирка. Но всяко нещо има своето начало и своите откриватели”, каза Павлина Денкова. Някои важни за историята на града и общината експонати са постъпвали чрез случайни ситуации. Такъв е примерът с архива за изграждането на паметника-костница в Градската градина, който е издигнат в чест на загиналите в битката край Брезник по време на Сръбско-българската война. Друг интересен факт е откриването на захвърления след 9 септември 1944 година в района на бившия пионерски лагер оброчен кръст за свети Спас. Кръстът е открит, благодарение на пазач на пионерския лагер и възстановен на сегашното му място с усилията на женско дружество „Зора“, председателствано от Павлина Денкова.

Първият уредник на музея в Брезник Павлина Денкова е имала възможността да разговаря и с внука на капитан Стефан Кисов, който води Радомирския отряд при боевете край Брезник и в бойните сражения по време на Сръбско-турската война. Нейният съпруг е успял да проучи подробности за първия учител в Класното училище в Брезник Димитър Тонджаров, който се оказва, че е бил на остров във Франция, където се запознал с Виктор Юго, Иван Тургенев и други световноизвестни писатели. Павлина Денкова е познавала и оперната прима Лиляна Барева, която е живяла в Брезник.

Брезничанката се натъжава от факта, че децата не могат да бъдат възпитани да са последователни на предците ни. Въпреки това има лъч надежда, че пламъкът в младото поколение брезничани може да бъде запален. Неуморен труд с младите хора полага краеведът и историк Аниела Асенова, която буди възхищение в Павлина Денкова.

В откровен разговор за аудиторията на Zapadno.com първият уредник на музея в града се обърна към брезнишките съветници с апела повече да помагат за духовното израстване и културата на Брезник. Павлина Денкова се надява, че днешните граовци ще напишат новата история, която е от значение за бъдещето.

Вижте във видеата на Zapadno.com какво още сподели Павлина Денкова (ако четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Виж също...

Loading...