Потомци на трънския Пеев род са работили като секретари на Съюза на българските минопритежатели

Двама потомци на видния трънски Пеев род (Знеполски Пеев род) са работили като секретари на организацията Съюз на българските минопритежатели. Това става ясно от изданието “Знеполският Пеев род”, което излече от печат през 2019 година по повод 140-годишнината от Освобождението на Трън, видя Zapadno.com.

Георги Пеев (1877 – 1940), който е представител на трънския Пеев род, е бил дългогодишен член-делегат на Държавни мини “Перник”. Той е автор на законопроекта за автономия на Мини “Перник” и Закона за мините. Народен представител е в няколко поредни народни събрания. С негова помощ се електрифицира град Трън, строи се болница и се извършват други дейности в Трънско.

Синът му Здравко Пеев (1915 – 2004) завършва гимназиално образование в София. След смъртта на баща си през 1940 година го замества като секретар на Съюза на минопритежателите. След национализацията започва работа финансов ревизор към Светия Синод, където се пенсионира през 1975 година. Занимава се с публицистична дейност като сътрудничи на списание “Духовна култура”, “Църковно-исторически архив”, вестниците “Пернишки миньор” и “Димитровско знаме”. Здравко Пеев опазва и съхранява родовия архив на фамилията Пееви от Трън, пише в изданието.

Виж също...

Loading...